Pregled bibliografske jedinice broj: 602235
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 602235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira
(Technology, microbiology and functional characteristics of kefir)
Autori
Šinko, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.11
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Pogačić, Tomislav
Ključne riječi
kefir; kefirna zrnca; tehnologija
(kefir; kefir grains; technology)
Sažetak
Kefir se prvi puta počeo proizvoditi na području Kavkaza ili Kavkazije gdje su za početak njegove proizvodnje, zaslužna plemena Oseti i Karbadini. Ime kefir najvjerojatnije je izvedeno iz riječi kefy ili kef koja označava ugodan okus. Tradicionalno kefir se proizvodio iz kravljeg, kozjeg, ovčjeg ili drugih vrsta mlijeka. Od ostalih fermentiranih mlijeka kefir se razlikuje prema načinu fermentacije mlijeka koja se događa istovremenim djelovanjem bakterija mliječne kiseline i kvasaca koji su sadržani u formi kefirnih zrnaca. Između mikrobne populacije koja obitava u kefirnom zrnu, L. kefiranofaciens tvori najveću količinu kefirana sastavljenog od jednakih udjela glukoze i galaktoze. Bakterije i kvasci kefirnih zrnaca žive u simbiozi i vrlo su kompleksna i još uvijek u potpunosti neistražena mikrobna zajednica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Pogačić
(mentor)