Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602235

Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira


Šinko, Sanja
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 602235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira
(Technology, microbiology and functional characteristics of kefir)

Autori
Šinko, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.11

Godina
2012

Stranica
26

Mentor
Pogačić, Tomislav

Ključne riječi
kefir; kefirna zrnca; tehnologija
(kefir; kefir grains; technology)

Sažetak
Kefir se prvi puta počeo proizvoditi na području Kavkaza ili Kavkazije gdje su za početak njegove proizvodnje, zaslužna plemena Oseti i Karbadini. Ime kefir najvjerojatnije je izvedeno iz riječi kefy ili kef koja označava ugodan okus. Tradicionalno kefir se proizvodio iz kravljeg, kozjeg, ovčjeg ili drugih vrsta mlijeka. Od ostalih fermentiranih mlijeka kefir se razlikuje prema načinu fermentacije mlijeka koja se događa istovremenim djelovanjem bakterija mliječne kiseline i kvasaca koji su sadržani u formi kefirnih zrnaca. Između mikrobne populacije koja obitava u kefirnom zrnu, L. kefiranofaciens tvori najveću količinu kefirana sastavljenog od jednakih udjela glukoze i galaktoze. Bakterije i kvasci kefirnih zrnaca žive u simbiozi i vrlo su kompleksna i još uvijek u potpunosti neistražena mikrobna zajednica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Pogačić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šinko, Sanja
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šinko, S. (2012) 'Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}inko, Sanja}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {kefir, kefirna zrnca, tehnologija}, title = {Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira}, keyword = {kefir, kefirna zrnca, tehnologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}inko, Sanja}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {kefir, kefir grains, technology}, title = {Technology, microbiology and functional characteristics of kefir}, keyword = {kefir, kefir grains, technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font