Pregled bibliografske jedinice broj: 602227
Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama
Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 602227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama
(Quality of cut carnations kept in different solutions)
Autori
Bobinac Darinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Krička Tajana
Ključne riječi
Rezano cvijeće; karanfil; očuvanje kvalitete i dugovječnost cvijeća
(Cut flowers; carnation; maintaining quality and longevity of flowers)
Sažetak
U posljednje vrijeme tržište rezanog cvijeća postaje globalno, a radi visokih cijena interes za uzgojem, kvalitetom i prodajom je sve veći. Najvažniji čimbenici kvalitete, nakon rezidbe, su svježina i duljina života u vazi koji ovise o pravilnim skladišnim postupcima. Pri uspješnoj proizvodnji rezanog cvijeća važno je da cvijet može podnijeti različite uvijete skladištenja, bilo u rashlađenim prostorima ili ne, bez gubitka kvalitete. Do pada kvalitete može doći radi tropizama, starenja cvijeća, venuća, otpadanja listova ili latica (apscisija), žućenja lišća i slično. Različiti čimbenici tijekom manipulacije rezanim cvijećem utječu na njegovu kvalitetu, a pri tome oko 20% cvijeća postaje neprikladno. Jedan od najboljih primjera za to je karanfil koji je poznat kao dugotrajno rezano cvijeće čija će se kvaliteta pratiti u ovom istraživanju držanjem u različitim otopinama i vodi - otopina s 2% šećera, otopina s 2% soli te obična voda koja se ne mijenja i obična voda koja se mijenja. Nakon deset dana praćenja kvalitete karanfila u različitim otopinama, prema broju zatvorenih cvjetova procjenjuje se koji medij bi bio najpovoljniji za očuvanje dugovječnosti rezanog cvijeća i utvrđeno je da svakodnevno mijenjanje vode najbolje doprinosi održavanju dugovječnosti rezanog cvijeća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)