Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602227

Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama


Bobinac Darinka
Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 602227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama
(Quality of cut carnations kept in different solutions)

Autori
Bobinac Darinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2012

Stranica
45

Mentor
Krička Tajana

Ključne riječi
Rezano cvijeće; karanfil; očuvanje kvalitete i dugovječnost cvijeća
(Cut flowers; carnation; maintaining quality and longevity of flowers)

Sažetak
U posljednje vrijeme tržište rezanog cvijeća postaje globalno, a radi visokih cijena interes za uzgojem, kvalitetom i prodajom je sve veći. Najvažniji čimbenici kvalitete, nakon rezidbe, su svježina i duljina života u vazi koji ovise o pravilnim skladišnim postupcima. Pri uspješnoj proizvodnji rezanog cvijeća važno je da cvijet može podnijeti različite uvijete skladištenja, bilo u rashlađenim prostorima ili ne, bez gubitka kvalitete. Do pada kvalitete može doći radi tropizama, starenja cvijeća, venuća, otpadanja listova ili latica (apscisija), žućenja lišća i slično. Različiti čimbenici tijekom manipulacije rezanim cvijećem utječu na njegovu kvalitetu, a pri tome oko 20% cvijeća postaje neprikladno. Jedan od najboljih primjera za to je karanfil koji je poznat kao dugotrajno rezano cvijeće čija će se kvaliteta pratiti u ovom istraživanju držanjem u različitim otopinama i vodi - otopina s 2% šećera, otopina s 2% soli te obična voda koja se ne mijenja i obična voda koja se mijenja. Nakon deset dana praćenja kvalitete karanfila u različitim otopinama, prema broju zatvorenih cvjetova procjenjuje se koji medij bi bio najpovoljniji za očuvanje dugovječnosti rezanog cvijeća i utvrđeno je da svakodnevno mijenjanje vode najbolje doprinosi održavanju dugovječnosti rezanog cvijeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bobinac Darinka
Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bobinac Darinka (2012) 'Kakvoća rezanih karanfila držanih u različitim otopinama', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {Rezano cvije\'{c}e, karanfil, o\v{c}uvanje kvalitete i dugovje\v{c}nost cvije\'{c}a}, title = {Kakvo\'{c}a rezanih karanfila dr\v{z}anih u razli\v{c}itim otopinama}, keyword = {Rezano cvije\'{c}e, karanfil, o\v{c}uvanje kvalitete i dugovje\v{c}nost cvije\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {Cut flowers, carnation, maintaining quality and longevity of flowers}, title = {Quality of cut carnations kept in different solutions}, keyword = {Cut flowers, carnation, maintaining quality and longevity of flowers}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font