Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 601414

Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku.


Brekalo, Božica
Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku., 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 601414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku.
(Influence of preservation on the concentration of urea in sheep milk.)

Autori
Brekalo, Božica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2012

Stranica
29

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
ureja; bronopol; ovčje mlijeko; kemijski sastav
(urea; bronopol; sheep milk; chemical composition)

Sažetak
Određivanje koncentracije ureje u mlijeku koristan je pokazatelj opskrbljenosti organizma proteinima kao i odnosa energije i proteina u obroku preživača, tako da nalazi sve veću praktičnu primjenu. Na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku osim hranidbe utječe niz čimbenika, kao što su pasmina, stadij i redoslijed laktacije, tjelesna masa, vrijeme mužnje, sezona i dr. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj načina konzerviranja uzoraka ovčjeg mlijeka na promjenu koncentracije ureje (U) u mlijeku travničke pramenke tijekom različitog trajanja pohrane uzoraka (1, 7, 14 i 21 dan). Također je prikazan i kemijski sastav uzoraka ovčjeg mlijeka, a statistička obrada podataka provedena je primjenom postupka General Linear Model, programskog sustava SAS. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da je zamrznute uzorke ovčjeg mlijeka najprikladnije analizirati do 14. dana pohrane, jer se nakon tog dana koncentracija ureje značajno povećava. Dakle, ne postoji statistički značajna razlika između 1., 7., i 14. dana, ali postoji značajna razlika (P<0, 01) između 1. i 21. dana pohrane uzoraka. Također postoji značajna razlika između 21. dana i ostale tri skupine, tj. 1., 7. i 14. dana. Uzorci konzervirani bronopolom mogu se analizirati svaki dan jer ne postoji statistički značajna razlika (NS) između 1., 7., 14. i 21. dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brekalo, Božica
Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku., 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Brekalo, B. (2012) 'Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku.', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brekalo, Bo\v{z}ica}, year = {2012}, pages = {29}, keywords = {ureja, bronopol, ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav}, title = {Utjecaj na\v{c}ina konzerviranja na koncentraciju ureje u ov\v{c}jem mlijeku.}, keyword = {ureja, bronopol, ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brekalo, Bo\v{z}ica}, year = {2012}, pages = {29}, keywords = {urea, bronopol, sheep milk, chemical composition}, title = {Influence of preservation on the concentration of urea in sheep milk.}, keyword = {urea, bronopol, sheep milk, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font