Pregled bibliografske jedinice broj: 601404
Kemijski sastav mlijeka Alpina i sanskih koza na području Varaždinske županije
Kemijski sastav mlijeka Alpina i sanskih koza na području Varaždinske županije, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 601404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav mlijeka Alpina i sanskih koza na području Varaždinske županije
(Chemical composition of Alpina and Sannen goat in Varaždin County)
Autori
Ostojić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.03
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; pasmina; alpina; sanska; redoslijed laktacije; proizvodnja mlijeka.
(goat milk; chemical composition; breed; alpina; sannen; number of lactation; milk production.)
Sažetak
Mliječno kozarstvo u Republici Hrvatskoj posljednjih godina je u značajnom napretku. U oživljavanju ove važne grane stočarstva, značajan udio imao je i uvoz visokomliječnih pasmina koza (alpina i sanska). Učinjeni su napori u praćenju proizvodnih svojstava koza uz adekvatnu hranidbu, smještaj i njegu, osobito u pravcu poboljšanja proizvodnosti. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj pasmine koza (alpina i sanska) i redoslijeda laktacije na kemijski sastav mlijeka: mliječna mast (kg, %), protein (kg, %), laktoze (kg, %), ukupnu količinu posisanog mlijeka, količinu pomuzenog mlijeka u laktaciji i dnevnu količinu mlijeka. Istraživanje je provedeno na 411 koza, od toga 279 alpina i 132 sanske koze, na četri obiteljska poljoprivredna gospodarstva, na području Varaždinske županije tijekom 2010. godine. Obrada podataka izvršena je u programskom sustavu SAS (1999), primjenom GLM procedure. Izračunati su koeficijenti korelacije između pojedinih svojstava. Na temelju dobivenih rezultata o utjecaju pasmine koza na kemijski sastav mlijeka u Varaždinskoj županiji tijekom 2010. godine, vidljiva je najveća prosječna količina mlijeka u alpina koza. U sanskih koza utvrđena je značajno (P<0, 001) veća količina pomuzenog mlijeka u laktaciji (665, 70 kg) u odnoau na alpina koze (563, 42 kg). Sanske koze proizvele su u prosjeku najveću dnevnu količinu mlijeka (3, 15 kg) u III laktaciji, dok je u IV laktaciji utvrđena najveća prosječna količina mliječne masti (3, 43 %). Mliječna mast (kg) u mlijeku u obje pasmine koza bila je najveća u III laktaciji. Nisu utvrđene značajne razlike za količinu proteina (%) i laktoze (%) u mlijeku između pasmina, pa se može zaključiti da na količinu proteina u mlijeku pasmina i redoslijed laktacije nisu značajno utjecali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(mentor)