Pregled bibliografske jedinice broj: 601402
Kvaliteta mlijeka holstein krava na farmi "Rakovica"
Kvaliteta mlijeka holstein krava na farmi "Rakovica", 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 601402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mlijeka holstein krava na farmi "Rakovica"
(Milk quality of holstein cows on "Rakovica" farm)
Autori
Mihalić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.04
Godina
2012
Stranica
38
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
Holstein; kvaliteta mlijeka; stadij laktacije; redoslijed laktacije; sezona; urea
(Holstein; milk quality; stage of lactation; number of lactation; season; urea)
Sažetak
Kvaliteta svježeg, sirovog mlijeka rezultat je brojnih čimbenika u proizvodnom procesu. Kvalitetu mlijeka određuje njegov kemijski sastav, fizikalne osobine, higijenska ispravnost i organoleptička svojstva. U ovom radu raspravlja se o utjecaju stadija i redoslijeda laktacije te sezone na dnevnu količinu mlijeka, kemijski sastav i higijensku ispravnost mlijeka holstein krava. Za ispitivanje kvalitete mlijeka prikupljeni su skupni uzorci na farmi „Rakovica“ u Karlovačkoj županiji. Uzorci su prikupljani u mjesečnim intervalima te analizirani su tijekom razdoblja od 25.01.2010. do 11.02.2011. godine. Dobiveni rezultati pokazuju da stadij i redosljed laktacije kao i sezona imaju značajan utjecaj na dnevnu količinu mlijeka, udio suhe tvari bez masti te na udio proteina u mlijeku, dok za broj somatskih stanica nije utvrđen značajan utjecaj. Na udio suhe tvari i mliječne masti te koncentraciju ureje u mlijeku značajan utjecaj imali su samo stadij laktacije i sezona, dok redoslijed laktacije nije imao značajnog utjecaja. S druge strane, na udio laktoze u mlijeku značajan utjecaj imali su redoslijed laktacije i sezona.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(mentor)