Pregled bibliografske jedinice broj: 600949
Fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine
fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine // Zbornik radova, 5. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: a Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska veterinarska komora, 2012. str. 77-83 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 600949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine
(Physico-chemical and microbiological parameters of ripening of traditional croatian product -cheese ina a sack)
Autori
Filipović, Ivana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova, 5. Hrvatski veterinarski kongres
/ Harapin, Ivica - Zagreb : A Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska veterinarska komora, 2012, 77-83
Skup
5. Hrvatski veterinarski kongres
Mjesto i datum
Tuheljske toplice, hrvatska, 10.10.2012. - 13.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sir iz mišine; mikroflora; sigurnost; kakvoća
(cheese in a sack; microflora; safety; quality)
Sažetak
U svrhu ovog istraživanja sir iz mišine je proizveden u domaćinstvu na području Šibensko-kninske županije. Uzorci sira su uzorkovani 0., 10., 20., 30. i 40. dana zrenja i podvrgnuti kemijskoj i mikrobiološkoj pretrazi. Tijekom zrenja najbrojnija je bila populacija aerobnih mezofilnih i bakterija mliječne kiseline koje su porasle za 2 odnosno 3 log CFU/g, kvasaca i plijesni (za 2, 8 log), te enterokoka (za 1 log). Utvrđeno je smanjenje broja enterobakterija i koliforma u siru tijekom zrenja, dok bakterije L. monocytogeness i Salmonella spp. nisu utvrđene niti u jednom uzorku sira. Prema dobivenim rezulatima i Pravilniku o siru i proizvodima od sireva, sir iz mišine možemo svrstati u skupnu punomasnih polutvrdih sireva. Dobiveni rezultati govore u prilog činjenici da je sir iz mišine zdravstveno ispravan, siguran tradicionalni proizvod, izuzetne kakvoće, čija se autentičnost i posebnost treba očuvati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb