Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600949

Fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine


Filipović, Ivana; Cvrtila Fleck, Željka; Kozačinski, Lidija
fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine // Zbornik radova, 5. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: a Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska veterinarska komora, 2012. str. 77-83 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 600949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine
(Physico-chemical and microbiological parameters of ripening of traditional croatian product -cheese ina a sack)

Autori
Filipović, Ivana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova, 5. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica - Zagreb : A Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska veterinarska komora, 2012, 77-83

Skup
5. Hrvatski veterinarski kongres

Mjesto i datum
Tuheljske toplice, hrvatska, 10.10.2012. - 13.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sir iz mišine; mikroflora; sigurnost; kakvoća
(cheese in a sack; microflora; safety; quality)

Sažetak
U svrhu ovog istraživanja sir iz mišine je proizveden u domaćinstvu na području Šibensko-kninske županije. Uzorci sira su uzorkovani 0., 10., 20., 30. i 40. dana zrenja i podvrgnuti kemijskoj i mikrobiološkoj pretrazi. Tijekom zrenja najbrojnija je bila populacija aerobnih mezofilnih i bakterija mliječne kiseline koje su porasle za 2 odnosno 3 log CFU/g, kvasaca i plijesni (za 2, 8 log), te enterokoka (za 1 log). Utvrđeno je smanjenje broja enterobakterija i koliforma u siru tijekom zrenja, dok bakterije L. monocytogeness i Salmonella spp. nisu utvrđene niti u jednom uzorku sira. Prema dobivenim rezulatima i Pravilniku o siru i proizvodima od sireva, sir iz mišine možemo svrstati u skupnu punomasnih polutvrdih sireva. Dobiveni rezultati govore u prilog činjenici da je sir iz mišine zdravstveno ispravan, siguran tradicionalni proizvod, izuzetne kakvoće, čija se autentičnost i posebnost treba očuvati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović, Ivana; Cvrtila Fleck, Željka; Kozačinski, Lidija
fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine // Zbornik radova, 5. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: a Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska veterinarska komora, 2012. str. 77-83 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Filipović, I., Cvrtila Fleck, Ž. & Kozačinski, L. (2012) fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mišine. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova, 5. Hrvatski veterinarski kongres.
@article{article, author = {Filipovi\'{c}, Ivana and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija}, editor = {Harapin, I.}, year = {2012}, pages = {77-83}, keywords = {sir iz mi\v{s}ine, mikroflora, sigurnost, kakvo\'{c}a}, title = {fizikalno-kemijski i mikrobiolo\v{s}ki parametri zrenja tradicionalnog hrvatskog proizvoda - sira iz mi\v{s}ine}, keyword = {sir iz mi\v{s}ine, mikroflora, sigurnost, kakvo\'{c}a}, publisher = {a Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu, Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Tuheljske toplice, hrvatska} }
@article{article, author = {Filipovi\'{c}, Ivana and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija}, editor = {Harapin, I.}, year = {2012}, pages = {77-83}, keywords = {cheese in a sack, microflora, safety, quality}, title = {Physico-chemical and microbiological parameters of ripening of traditional croatian product -cheese ina a sack}, keyword = {cheese in a sack, microflora, safety, quality}, publisher = {a Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu, Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Tuheljske toplice, hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font