Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600826

Vrijednost brokule (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) kao funkcionalne hrane ovisna o sorti, roku uzgoja i gnojidbi dušikom


Fabek, Sanja
Vrijednost brokule (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) kao funkcionalne hrane ovisna o sorti, roku uzgoja i gnojidbi dušikom, 2012., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 600826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vrijednost brokule (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) kao funkcionalne hrane ovisna o sorti, roku uzgoja i gnojidbi dušikom
(The value of broccoli (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) as functional food dependent on cultivar, growing period and nitrogen fertilization)

Autori
Fabek, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2012

Stranica
211

Mentor
Toth, Nina

Ključne riječi
brokula; glukozinolati; minerali; morfološka svojstva; nitrati; prinos
(broccoli; glucosinolates; minerals; morphologic parameters; nitrate; yield)

Sažetak
Među funkcionalnim namirnicama biljnog porijekla, ističu se vrste roda Brassica, a posebice brokula jer je, uz vlakna i esencijalne minerale, prirodan izvor bioaktivnih spojeva (glukozinolata, polifenola, vitamina i karotenoida). Pri proizvodnji povrća kao funkcionalne hrane velik problem predstavlja promjenjivost sastava navedenih tvari uslijed genetskih, abiotskih i agronomskih čimbenika (posebice gnojidbe). S ciljem postizanja što većeg prinosa, proizvođači često primjenjuju velike količine dušičnog gnojiva što može rezultirati akumulacijom nitrata i smanjiti kvalitetu cvata brokule. Pretpostavka je da se odabirom odgovarajuće sorte i gnojidbe te roka uzgoja može, poštujući načela dobre poljoprivredne prakse, utjecati na povećanje koncentracije mineralnih i bioaktivnih tvari, uz ostvarenje zadovoljavajućeg prinosa. Stoga je postavljeno trogodišnje istraživanje u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske s ciljem utvrđivanja smjernica za izradu programa proizvodnje brokule veće funkcionalne vrijednosti. Tijekom 2007. i 2008. godine provedeni su sortni pokusi s ciljem vrednovanja sortimenta brokule na agronomska i kemijska svojstva u proljetno-ljetnom i ljetno-jesenskom roku uzgoja. S odabranim sortama iz prve faze istraživanja u 2009. godini postavljeni su gnojidbeni pokusi metodom slučajnog bloknog rasporeda u 4 ponavljanja. Dvofaktorijalni poljski pokusi uključivali su 3 sorte i 4 razine dušične gnojidbe (0, 60, 120 i 240 kg N ha-1) osigurane prihranom amonijevim nitratom. Tijekom istraživanja, obzirom na sortu i gnojidbu dušikom, u ljetno-jesenskom roku uzgoja ostvarene su veće vrijednosti suhe tvari (8, 4 do 10, 1 %), dušika (5, 6 do 6, 5 % N), nitrata (566 do 1030 mg NO3 kg-1 svježe tvari), sirovih proteina (34, 7 do 40, 6 %), željeza (69 do 108 mg Fe kg-1 suhe tvari), glukorafanina (1, 94 do 5, 65 μmol g-1 suhe tvari), mase i prinosa vršnog cvata (354 do 463 g, odnosno, 11, 7 do 15, 3 t ha-1) te prinosa postranih cvatova i ukupnog tržnog prinosa (0, 8 do 5, 3 t ha-1 i 14, 8 do 17, 0 t ha-1). U proljetno-ljetnom roku uzgoja utvrđene su veće vrijednosti kalcija (46 do 77 mg Ca 100 g-1 svježe tvari), magnezija (15, 9 do 24, 4 mg Mg 100 g-1 svježe tvari), glukobrasicina (1, 96 do 5, 62 μmol g-1 suhe tvari) i ukupnih glukozinolata (8, 68 do 18, 85 μmol g-1 suhe tvari). Kombinacija sorte 'Marathon' i gnojidbe sa 120, odnosno, 240 kg N ha-1 rezultirala je najvećom koncentracijom glukozinolata, nekih minerala te sadržajem nitrata u dozvoljenom rasponu, te zadovoljavajućim komponentama prinosa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (autor)

Avatar Url Nina Toth (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fabek, Sanja
Vrijednost brokule (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) kao funkcionalne hrane ovisna o sorti, roku uzgoja i gnojidbi dušikom, 2012., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Fabek, S. (2012) 'Vrijednost brokule (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) kao funkcionalne hrane ovisna o sorti, roku uzgoja i gnojidbi dušikom', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabek, Sanja}, year = {2012}, pages = {211}, keywords = {brokula, glukozinolati, minerali, morfolo\v{s}ka svojstva, nitrati, prinos}, title = {Vrijednost brokule (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) kao funkcionalne hrane ovisna o sorti, roku uzgoja i gnojidbi du\v{s}ikom}, keyword = {brokula, glukozinolati, minerali, morfolo\v{s}ka svojstva, nitrati, prinos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabek, Sanja}, year = {2012}, pages = {211}, keywords = {broccoli, glucosinolates, minerals, morphologic parameters, nitrate, yield}, title = {The value of broccoli (Brassica oleracea L. var. italica Plenck.) as functional food dependent on cultivar, growing period and nitrogen fertilization}, keyword = {broccoli, glucosinolates, minerals, morphologic parameters, nitrate, yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font