Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600808

Brzina otpuštanja vode iz zrna Bc hibrida kukuruza


Mišković, Maja
Brzina otpuštanja vode iz zrna Bc hibrida kukuruza, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 600808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Brzina otpuštanja vode iz zrna Bc hibrida kukuruza
(Field grain drying rate of Bc corn hybrids)

Autori
Mišković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2008

Stranica
23

Mentor
Jukić, Željko

Ključne riječi
kukuruz; hibridi; zrno; voda; gubitak vode
(corn; hybrids; kernel; water; water losing)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj sklopa tj., broja biljaka po jedinici površine na brzinu otpuštanja vode iz zrna nakon fiziološke zriobe, kada se hibridi kukuruza uzgajaju na istoj razini agrotehnike i utvrditi da li se odabrani hibridi kukuruza značajno razlikuju u brzini otpuštanja vode iz zrna u polju. Radi provedbe zadanih ciljeva, izabrano je šest Bc hibrida kukuruza koji su uzgojeni u 2007. godini na pokušalištu Maksimir u Zagrebu u tri gustoće sjetve. Rezultati istraživanja pokazali su sljedeće: povećanje sklopa kod većine hibrida, rezultiralo je kasnijom pojavom svilanja. Broj dana od svilanja do fiziološke zriobe kod većine istraživanih hibrida povećao se sa povećanjem broja biljaka po jedinici površine. Prosječni sadržaj vode u zrnu u fiziološkoj zrelosti, značajno se smanjivao od najmanjih prema najvećim sklopovima. Prosječni sadržaj vode u berbi povećavao se od najmanjeg prema najvećem sklopu. Statistička analiza nije pokazala statistički opravdanu razliku između ostvarenih sklopova u brzini otpuštanja vode iz zrna. Hibridi su se značajno razlikovali u brzini otpuštanja vode iz zrna. Brže od svih hibrida vodu je iz zrna otpuštao hibrid Bc 27120265. Ovo jednogodišnje istraživanje ipak nije dovoljno da se preciznije odredi utjecaj gustoće sklopa na brzinu gubitka vode i iz tog razloga potrebno je napraviti višegodišnja istraživanja u kojima se moraju uključiti i drugi parametri kojima će se ovaj utjecaj bolje istražiti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0373 - Održivi sustavi proizvodnje ratarskih kultura (Jukić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mišković, Maja
Brzina otpuštanja vode iz zrna Bc hibrida kukuruza, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mišković, M. (2008) 'Brzina otpuštanja vode iz zrna Bc hibrida kukuruza', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Maja}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {kukuruz, hibridi, zrno, voda, gubitak vode}, title = {Brzina otpu\v{s}tanja vode iz zrna Bc hibrida kukuruza}, keyword = {kukuruz, hibridi, zrno, voda, gubitak vode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Maja}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {corn, hybrids, kernel, water, water losing}, title = {Field grain drying rate of Bc corn hybrids}, keyword = {corn, hybrids, kernel, water, water losing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font