Pregled bibliografske jedinice broj: 600655
Utjecaj hranidbe na proizvodna svojstva i metabolički profil ovaca pasmine dubrovačka ruda
Utjecaj hranidbe na proizvodna svojstva i metabolički profil ovaca pasmine dubrovačka ruda, 2012., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 600655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na proizvodna svojstva i
metabolički profil ovaca pasmine dubrovačka ruda
(Effect of feeding on production characteristics
and metabolic profile of sheep breed Dubrovnik
ruda)
Autori
Marić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.10
Godina
2012
Stranica
76
Mentor
Antunović, Zvonko
Ključne riječi
ovca ; dubrovačka ruda ; hranidba ; proizvodna svojstva ; metabolički profil
(sheep ; Dubrovnik ruda ; nutrition ; production characteristics ; metabolic profile)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja da li je najugroženija hrvatska izvorna pasmina ovaca dubrovačka ruda u proizvodnji dosegla vrhunac svoga genetskog potencijala, ili su njena trenutna proizvodna svojstva ograničena tradicijskom hranidbom ili bi se mogla poboljšati dodavanjem koncentriranih krmiva u njihove obroke. Istovremeno se utvrđivanjem biokemijskih pokazatelja u krvi i hormona štitaste žlijezde potrebnih za kompletiranje metaboličkog profila dubrovačke rude pokušalo ustanoviti na koji način različita hranidba utječe na metabolički profil. Istraživanje je provedeno na 20 ovaca i 27 janjadi pasmine dubrovačka ruda, podijeljenih u dvije skupine, u mjestu Imotica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tijekom dana ovce i janjad boravili su na ispaši, a navečer nakon povratka u staju I. skupina ovaca dobivala je samo sijeno po volji, a II. skupina, uz sijeno po volji, 200g kukuruza i 100 g pšeničnih posija. Janjad je bila u razdoblju sisanja, boravila zajedno s majkama na paši, a po povratku u staju janjad I. skupine je dobivala krmnu smjesu, a II. skupine kukuruz i pšenične posije po volji. Uzimanje tjelesnih mjera, ocjena tjelesne kondicije, vaganje i uzorkovanje krvi provedeno je u visoko gravidnih i ovaca u laktaciji te kod janjadi. Utvrđena značajno viša koncentracija uree, albumina i aktivnost enzima ALP u krvi janjadi hranjenoj uz dodatak krmne smjese te viša koncentracija kolesterola i hormona T4 u krvi ovaca i janjadi hranjenoj kukuruzom i pšeničnim posijama pokazala je da se pokazatelji metaboličkog profila mogu uzeti kao kvalitetan kriterij u procjeni njihovog hranidbenog statusa. Utvrđeni biokemijski pokazatelji krvi i hormoni štitaste žlijezde mogu se uzeti kao referentni metabolički profil krvi za ovu pasminu. Dodatak koncentriranih krmiva u obroke ovaca i krmne smjese u obroke janjadi pokazao se opravdanim, jer je poboljšao proizvodna svojstva ovaca i janjadi (veće tjelesne mase i prirast, manji gubitci tjelesne mase po janjenju, bolji indeksi tjelesne razvijenosti). Istraživanje je pokazalo da genetski potencijal ovaca pasmine dubrovačka ruda nije do kraja iskorišten tako da se poboljšanom hranidbom mogu značajno unaprijediti njena proizvodna svojstva što bi trebalo predstavljati garanciju opstanka ove najugroženije hrvatske izvorne pasmine ovaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek