Pregled bibliografske jedinice broj: 600441
Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura
Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 600441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura
(Importance of inoculation in breeding of forage legumes)
Autori
Polak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2008
Stranica
28
Mentor
Sikora, Sanja
Ključne riječi
bakterizacija; krmne kulture; održiva poljoprivreda; simbiozna fiksacija dušika
(inoculation; forage legumes; sustainable agriculture; symbiotic nitrogen fixation)
Sažetak
Dušik je glavni limitirajući hranivi element u uzgoju biljaka, a zbog ekonomskih troškova i ekoloških problema uslijed obilne upotrebe mineralnih dušičnih gnojiva, potrebno je naći alternativne izvore dušika. Održiva poljoprivreda nudi rješenje u obliku biološke fiksacije dušika, u ovom slučaju simbiozni odnos kvržičnih bakterija i leguminoza. Leguminoze su najkvalitenije krmne kulture koje su višestruko korisne za poljoprivredu, ali najznačajniji je simbiozni odnos sa bakterijama koje omogućuju biljci dušik u obliku u kojem ga mogu iskoristiti, čime se smanjuje potreba za mineralnim dušičnim gnojivima. Da bi prinos i kvaliteta najznačajnijih leguminoza bila zadovoljavajuća a upotreba mineralnih dušičnih gnojiva minimalna, potrebno je vršiti bakterizaciju sjemena ovih kultura u energetski, ekonomski i ekološki prihvatljivoj proizvodnji. Poznato je da se sojevi simbioznih fiksatora dušika razlikuju u svojoj učinkovitosti, kompetitivnosti i kompatibilnosti sa sortimentom, stoga je selekcija učinkovitih sojeva glavni preduvjet za uspješnu primjenu predsjetvene bakterizacije. Temeljem istraživanja koja su se vršila na lucerni, stočnom grašku, soji i djetelini može se zaključiti da je predsjetvena bakterizacija od iznimne važnosti za proizvodnju, prinos i kvalitetu ovih krmnih kultura, koje su najvažniji izvori hrane u stočarstvu. Cilj ovog rada je prikupiti i sistematizirati literaturne izvore koji se bave značajem predsjetvene bakterizacije u uzgoju krmnih kultura i istaknuti značaj primjene znanstvenih spoznaja iz područja mikrobiologije tla u ekološki prihvatljivoj proizvodnji krmnih kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Sikora
(mentor)