Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600441

Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura


Polak, Ivana
Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 600441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura
(Importance of inoculation in breeding of forage legumes)

Autori
Polak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2008

Stranica
28

Mentor
Sikora, Sanja

Ključne riječi
bakterizacija; krmne kulture; održiva poljoprivreda; simbiozna fiksacija dušika
(inoculation; forage legumes; sustainable agriculture; symbiotic nitrogen fixation)

Sažetak
Dušik je glavni limitirajući hranivi element u uzgoju biljaka, a zbog ekonomskih troškova i ekoloških problema uslijed obilne upotrebe mineralnih dušičnih gnojiva, potrebno je naći alternativne izvore dušika. Održiva poljoprivreda nudi rješenje u obliku biološke fiksacije dušika, u ovom slučaju simbiozni odnos kvržičnih bakterija i leguminoza. Leguminoze su najkvalitenije krmne kulture koje su višestruko korisne za poljoprivredu, ali najznačajniji je simbiozni odnos sa bakterijama koje omogućuju biljci dušik u obliku u kojem ga mogu iskoristiti, čime se smanjuje potreba za mineralnim dušičnim gnojivima. Da bi prinos i kvaliteta najznačajnijih leguminoza bila zadovoljavajuća a upotreba mineralnih dušičnih gnojiva minimalna, potrebno je vršiti bakterizaciju sjemena ovih kultura u energetski, ekonomski i ekološki prihvatljivoj proizvodnji. Poznato je da se sojevi simbioznih fiksatora dušika razlikuju u svojoj učinkovitosti, kompetitivnosti i kompatibilnosti sa sortimentom, stoga je selekcija učinkovitih sojeva glavni preduvjet za uspješnu primjenu predsjetvene bakterizacije. Temeljem istraživanja koja su se vršila na lucerni, stočnom grašku, soji i djetelini može se zaključiti da je predsjetvena bakterizacija od iznimne važnosti za proizvodnju, prinos i kvalitetu ovih krmnih kultura, koje su najvažniji izvori hrane u stočarstvu. Cilj ovog rada je prikupiti i sistematizirati literaturne izvore koji se bave značajem predsjetvene bakterizacije u uzgoju krmnih kultura i istaknuti značaj primjene znanstvenih spoznaja iz područja mikrobiologije tla u ekološki prihvatljivoj proizvodnji krmnih kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Sikora (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Polak, Ivana
Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb
Polak, I. (2008) 'Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Polak, Ivana}, year = {2008}, pages = {28}, keywords = {bakterizacija, krmne kulture, odr\v{z}iva poljoprivreda, simbiozna fiksacija du\v{s}ika}, title = {Zna\v{c}aj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura}, keyword = {bakterizacija, krmne kulture, odr\v{z}iva poljoprivreda, simbiozna fiksacija du\v{s}ika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Polak, Ivana}, year = {2008}, pages = {28}, keywords = {inoculation, forage legumes, sustainable agriculture, symbiotic nitrogen fixation}, title = {Importance of inoculation in breeding of forage legumes}, keyword = {inoculation, forage legumes, sustainable agriculture, symbiotic nitrogen fixation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font