Pregled bibliografske jedinice broj: 600433
Prirodna raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Phaseolus vulgaris L.)
Prirodna raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Phaseolus vulgaris L.), 2008., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 600433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodna raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Phaseolus vulgaris L.)
(Biodiversity of common bean (Phaesolus vulgaris L.) rhizobia)
Autori
Antunović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2008
Stranica
29
Mentor
Sikora, Sanja
Ključne riječi
simbiozna fiksacija dušika; Rhizobium sp.; kvržice; Phaseolus vulgaris
(symbiotic nitrogen fixation; Rhizobium sp.; nodules; Phaseolus vulgaris)
Sažetak
Važan čimbenik, ujedno i problem koji utječe na rast i razvoj biljke je ishrana dušikom, jer biljka može usvajati samo amonijačni i nitratni dušik. Simbiozni odnosi između kvržičnih bakterija i različitih leguminoza omogućuju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Proces simbiozne fiksacije dušika nastoji se što više intenzivirati predsjetvenom bakterizacijom sjemena leguminoza sa učinkovitim Rhizobium sojevima. Selekcija visoko efektivnih sojeva predstavlja jedan od glavnih preduvjeta za uspješnu primjenu bakterizacije. Prisustvo adaptiranih i visoko kompetitivnih autohtonih sojeva u tlu može ograničiti uspjeh predsjetvene bakterizacije. Zbog toga je bitno karakterizirati autohtone kompetitore i dobiti uvid u sastav prirodne raznolikosti. Glavni cilj ovog rada je, iz dostupnih literaturnih podataka, objasniti prirodnu raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Rhizobium leguminosarum bv. phaseoli, R. tropici, R. etli) i novo otkrivene vrste R. gallicum i R. giardinii. Grah je vrijedan izvor hranjivih sastojaka, naročito bjelančevina, te predstavlja važan izvor proteina u ljudskoj ishrani. Kvržice s bakterijama iz roda Rhizobium razvijaju se na sekundarnom korijenju graha. Molekularne metode (16S rDNA PCR-RFLP, RAPD, rep-PCR), koje omogućuju brzu i pouzdanu diferencijaciju vrlo srodnih bakterijskih vrsta i sojeva, koriste se za identifikaciju sojeva i za utvrđivanje genetske raznolikosti unutar prirodne populacije. Pretpostavlja se da postoji visoki stupanj varijabilnosti u prirodnoj populaciji i da se sastav autohtonih sojeva mijenja ovisno o uvjetima određenog lokaliteta. Nakon genetske diferencijacije izoliranih sojeva pristupa se istraživanju njihove simbiozne učinkovitosti putem vegetacijskih i poljskih pokusa. Primjena najkvalitetnijih sojeva za predsjetvenu bakterizaciju graha može značajno poboljšati učinkovitost fiksacije dušika i unaprijediti proizvodnju ove kulture.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Sikora
(mentor)