Pregled bibliografske jedinice broj: 600125
Karakterizacija tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana
Karakterizacija tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana // 40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 47-48 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 600125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana
(Characterization of traditional cheeses in Western Balkans Region)
Autori
Mikulec, Nataša ; Rogelj, Irena ; Perko, Bogdan ; Sarić, Zlatan ; Popović Vranješ, Anka ; Iveković, Damir ; Jakaša, Ivone ; Hruškar, Mirjana ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
/ Vera Volarić - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 47-48
Skup
40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tradicionalni ovčji sirevi; područje zapadnog Balkana; mikrobna populacija
(traditional ewes cheeses; Western Balkan Region; microbial population)
Sažetak
Cilj zajedničkog europskog projekta "SEE-ERA.NET Plus Joint Call" koji je okupio istraživačke timove Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije bio je razviti znanstveno utemeljeni sustav karakterizacije tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana u svrhu karakterizacije odabranih, najpoznatijih tradicionalnih ovčjih sireva ove regije. U sklopu projekta odabrani su i analizirani Livanjski i Travnički sir iz BiH ; Krčki, Paški i Istarski sir iz Hrvatske ; Bovški, Kraški i Dolenjski sir iz Slovenije te Pirotski i Sjenički sir iz Srbije. Sustav karakterizacije obuhvatio je standardizaciju tehnoloških postupaka proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva, karakterizaciju fizikalno-kemijskih i organoleptičkih svojstava sira, identifikaciju dominantne mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline (LAB) odgovorne za procese zrenja, te identifikaciju i analizu kromatografskih profila peptida, aminokiselina i organskih kiselina. Kao jedan od najznačajnijih rezultata je objavljivanje Regionalnog Atlasa tradicionalnih ovčjih sireva, koji će služiti kao vrijedan izvor podataka o njihovim karakteristikama i raznolikosti, te kao polazište u planiranju zaštite i promocije tradicionalnih sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Ivone Jakasa
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Damir Iveković
(autor)
Mirjana Hruškar
(autor)