Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600072

Sastav i količina slobodnih masnih kiselina tijekom zrenja sira iz mišine


Tudor Kalit, Milna; Delaš, Ivančica; Kalit, Samir; Kelava, Nikolina; Havranek, Jasmina
Sastav i količina slobodnih masnih kiselina tijekom zrenja sira iz mišine // Zbornik sažetaka / Vera Volarić, dipl.inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 600072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i količina slobodnih masnih kiselina tijekom zrenja sira iz mišine
(Free fatty acids content and composition during ripening of cheese in a sack)

Autori
Tudor Kalit, Milna ; Delaš, Ivančica ; Kalit, Samir ; Kelava, Nikolina ; Havranek, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Vera Volarić, dipl.inž. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012

Skup
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
lipoliza; slobodne masne kiseline; sir iz mišine; tvrdi sir
(lipolysis; free fatty acids; cheese in a sack; hard cheese)

Sažetak
Sir iz mišine je hrvatski autohtoni tvrdi ovčji sir. Njegova glavna specifičnost jest zrenje u janjećoj koži (mišini). Tvrdi sirevi dugog zrenja imaju veću nutritivnu vrijednost zbog veće probavljivosti, više koncentracije slobodnih aminokiselina i slobodnih masnih kiselina (SMK). Na nutritivnu vrijednost i senzorske karakteristike sira utječu biokemijski procesi koji se odvijaju tijekom zrenja - glikoliza, proteoliza i lipoliza. Kod sireva koji zriju u životinjskoj koži vodeći proces je lipoliza koja rezultira većom akumulacijom SMK. Cilj rada bio je utvrditi sastav i količinu pojedinih SMK u različitim fazama zrenja sira iz mišine proizvedenog iz punomasnog ovčjeg mlijeka. Profil SMK utvrđen je na 25 sireva proizvedenih na pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u okolici Knina. Uzorci sira iz mišine uzimani su nultog (gruš), 30., 45. i 60. dana zrenja. Izdvajanje SMK od C 4:0 do C 22:6 iz ekstrakta ukupnih lipida provedeno je metodom ekstrakcije na krutoj fazi (solid phase extraction) korištenjem amino-propil kolona, a sastav i količina SMK određeni su plinskom kromatografijom. Tijekom zrenja količina srednjelančanih i dugolančanih SMK značajno je rasla (P<0, 05), a na kraju zrenja prevladavale su dugolančane masne kiseline, među kojima su najzastupljenije bile: palmitinska (C 16:0), oleinska (C 18:1) i stearinska (C 18:0). Utjecaj zrenja bio je signifikantan (P<0, 05) na zasićene, mononezasićene i polinezasićene SMK. Najveći porast količine SMK u periodu zrenja između 0. i 60. dana zrenja izmjeren je mononezasićene masne kiseline. Ukupna količina SMK (195, 41 mg/100 g sira) na kraju zrenja upućuje na intenzivnu lipolizu što se pripisuje specifičnim anaerobnim uvjetima unutar mišine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivančica Delaš (autor)

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Samir Kalit (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tudor Kalit, Milna; Delaš, Ivančica; Kalit, Samir; Kelava, Nikolina; Havranek, Jasmina
Sastav i količina slobodnih masnih kiselina tijekom zrenja sira iz mišine // Zbornik sažetaka / Vera Volarić, dipl.inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Tudor Kalit, M., Delaš, I., Kalit, S., Kelava, N. & Havranek, J. (2012) Sastav i količina slobodnih masnih kiselina tijekom zrenja sira iz mišine. U: Vera Volarić, d. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Tudor Kalit, Milna and Dela\v{s}, Ivan\v{c}ica and Kalit, Samir and Kelava, Nikolina and Havranek, Jasmina}, editor = {Vera Volari\'{c}, d.}, year = {2012}, keywords = {lipoliza, slobodne masne kiseline, sir iz mi\v{s}ine, tvrdi sir}, title = {Sastav i koli\v{c}ina slobodnih masnih kiselina tijekom zrenja sira iz mi\v{s}ine}, keyword = {lipoliza, slobodne masne kiseline, sir iz mi\v{s}ine, tvrdi sir}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tudor Kalit, Milna and Dela\v{s}, Ivan\v{c}ica and Kalit, Samir and Kelava, Nikolina and Havranek, Jasmina}, editor = {Vera Volari\'{c}, d.}, year = {2012}, keywords = {lipolysis, free fatty acids, cheese in a sack, hard cheese}, title = {Free fatty acids content and composition during ripening of cheese in a sack}, keyword = {lipolysis, free fatty acids, cheese in a sack, hard cheese}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font