Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599809

Mikrobiološka kvaliteta industrijski proizvedenih svježih sireva tijekom pohrane


Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo; Pavišić, Martina
Mikrobiološka kvaliteta industrijski proizvedenih svježih sireva tijekom pohrane // Zbornik sažetaka 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 70-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 599809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kvaliteta industrijski proizvedenih svježih sireva tijekom pohrane
(The microbiological quality of industrially produced fresh cheese during storage)

Autori
Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo ; Pavišić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 70-71

Skup
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svježi sir; mikrobiološka kvaliteta; kvasci
(fresh cheese; microbiological quality; yeasts)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti mikrobiološku kakvoću industrijski proizvedenih svježih sireva triju domaćih proizvođača. Sirevi su čuvani u jednakim uvjetima na temperaturi hladnjaka od + 4 °C tijekom 15 dana. Svakog drugoga dana određivan je broj aerobnih mezofilnih bakterija, kvasaca i plijesni, bakterija mliječne kiseline, enterobakterija, koliforma, koagulaza negativnih koka, E. coli i S. aureus, te prisutstvo L. monocytogenes i Salmonella spp. normiranim mikrobiološkim metodama. U svim uzorcima je broj enterobakterija, koliforma, E. coli i S. aureus bio ispod granica detekcije, dok Salmonella i L. monocytogenes nisu utvrđene. Broj aerobnih mezofilnih bakterija se tijekom pohrane neznatno smanjio u sirevima svih triju proizvođača (sir A od 7, 23 do 6, 16 log10 CFU/g ; sir B od 6, 85 do 6, 58 log10 CFU/g ; sir C od 7, 83 do 7, 32 log10 CFU/g). Broj bakterija mliječne kiseline bio je konstantan u sirevima B i C (6, 4 odnosno 7, 5 log10 CFU/g), dok se u siru proizvođača A neznatno smanjio (sa 7 na 6, 43 log10 CFU/g). U svim sirevima tijekom pohrane utvrđeni su koagulaza negativni koki u malom broju (2-3 log10 CFU/g). Populacija kvasaca i plijesni značajno je rasla tijekom pohrane u svim sirevima za 1-2 log, a na kraju pohrane iznosila 4, 6-6, 4 log10 CFU/g. Prilikom određivanja broja kvasaca i plijesni odabrano je po pet kolonija koje su determinirane API 20 C AUX testom. Svi izolati identificirani su kao Candida krusei/inconspicua. Dobiveni rezultati pokazuju očekivana odstupanja u mikrobiološkoj kakvoći svježih sireva različitih proizvođača, što ponajprije ovisi o kakvoći sirovine, procesnim tehnologijama i dobroj higijenskoj praksi u tim objektima. Budući da određene vrste kvasaca mogu predstavljati rizik za zdravlje potrošača, potrebno je provesti daljnja istraživanja o njihovoj prisutnosti, budući smo utvrdili značajno veću ukupnu populaciju kvasaca od preporučenih kriterija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Dobranić (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Avatar Url Ivana Filipović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo; Pavišić, Martina
Mikrobiološka kvaliteta industrijski proizvedenih svježih sireva tijekom pohrane // Zbornik sažetaka 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 70-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Dobranić, V., Filipović, I., Zdolec, N. & Pavišić, M. (2012) Mikrobiološka kvaliteta industrijski proizvedenih svježih sireva tijekom pohrane. U: Zbornik sažetaka 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo and Pavi\v{s}i\'{c}, Martina}, year = {2012}, pages = {70-71}, keywords = {svje\v{z}i sir, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, kvasci}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta industrijski proizvedenih svje\v{z}ih sireva tijekom pohrane}, keyword = {svje\v{z}i sir, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, kvasci}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo and Pavi\v{s}i\'{c}, Martina}, year = {2012}, pages = {70-71}, keywords = {fresh cheese, microbiological quality, yeasts}, title = {The microbiological quality of industrially produced fresh cheese during storage}, keyword = {fresh cheese, microbiological quality, yeasts}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font