Pregled bibliografske jedinice broj: 599807
Fenotipska rezistencija koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz mliječnih proizvoda na hrvatskom tržištu
Fenotipska rezistencija koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz mliječnih proizvoda na hrvatskom tržištu // Zbornik sažetaka 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 27-28 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 599807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipska rezistencija koagulaza-negativnih stafilokoka i bakterija mliječne kiseline iz mliječnih proizvoda na hrvatskom tržištu
(Phenotipic resistance of coagulase-negative staphylococci and lactic acid bacteria from dairy products on the Croatian market)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Jankuloski, Dean ; Grgurević, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 27-28
Skup
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
rezistencija; mliječni proizvodi; apatogena mikroflora
(resistance; dairy products; nonpathogenic microbiota)
Sažetak
Otpornost bakterija na antimikrobne tvari jedan je od najznačajnijih javnozdravstvenih problema. Pored patogenih bakterija, ta otpornost opterećuje i apatogene bakterije koje bi mogle prenositi gene rezistencije kroz prehrambeni lanac. Koagulaza-negativni stafilokoki i bakterije mliječne kiseline prepoznati su kao tehnološki važni mikroorganizmi u preradi hrane, no zdravstveni rizici nisu još dovoljno valorizirani. U ovom radu istražena je osjetljivost koagulaza-negativnih stafilokoka (n=78) i bakterija mliječne kiseline (n=30) na klindamicin, tetraciklin, amikacin, amoksicilin + klavulansku kiselinu, enrofloksacin, vankomicin, trimetoprim + sulfametoksazol, tobramicin, kloramfenikol, ciprofloksacin, eritromicin, penicilin i trimetoprim primjenom disk difuzijskog testa i E-testa. Izolati su izdvojeni iz mekih i tvrdih sireva, maslaca i salamure. Svi izolati stafilokoka bili su osjetljivi na klindamicin, amikacin, amoksicilin + klavulansku kiselinu, enrofloksacin, vankomicin, kloramfenikol i ciprofloksacin prema CLSI kriterijima. Ukupno 30 izolata (38, 46 %) stafilokoka bilo je otporno na eritromicin, 18 na penicilin (23, 07 %), 4 na tetraciklin (5, 12 %), te po jedan izolat na trimetoprim, tobramicin i trimetoprim + sulfametoksazol (1, 28 %). Od ukupno 78 testiranih izolata stafilokoka, njih 35 bilo je rezistentno na najmanje jednu antimikrobnu tvar (44, 87 % izolata). Udio rezistetnih izolata u mekim sirevima kretao se od 22 do 70 % testiranih stafilokoka, dok u tvrdom siru i salamuri rezistentnih izolata nije bilo. Na rast bakterija mliječne kiseline nisu utjecali trimetoprim + sulfametoksazol (n=29), vankomicin (n=29), trimetoprim (n=28), amikacin (n=10) i tobramicin (n=10). Dobiveni rezultati ukazuju na to da značajan udio apatogene mikroflore različitih mliječnih proizvoda s hrvatskog tržišta pokazuje fenotipsku rezistenciju na antimikrobne tvari. Postaju li te bakterije potencijalni rizik za zdravlje potrošača u smislu prijenosa gena rezistencije tek treba utvrditi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Natalija Vragović
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)