Pregled bibliografske jedinice broj: 599153
Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku
Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 599153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u
Osijeku
(Dietary and lifestyle habits of students at
University of Osijek)
Autori
Žiža, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.10
Godina
2012
Stranica
57
Mentor
Mandić, Milena
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
prehrambene navike ; životne navike ; studenti ; tjelesna aktivnost ; pušenje
(dietary habits ; lifestyle habits ; students ; physical activity ; smoking)
Sažetak
Prehrambene i životne navike studenata smatraju se uzročnicima mnogih bolesti koje se manifestiraju kroz kasnije godine života. Period obrazovanja smatra se ključnim za razvoj poželjnih prehrambenih i drugih životnih navika koje se povezuju sa zdravljem, kao što su tjelesna aktivnost, konzumiranje alkohola i pušenje, koje se vjerojatno neće značajnije mijenjati kasnije u životu. Mlade osobe često podcjenjuju utjecaj prehrambenih i životnih navika na zdravlje, te samim time ne pridaju preveliku važnost odabiru namirnica. Cilj rada bio je ispitati prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku, te je u tu svrhu formiran upitnik koji su ispitanici ispunjavali anonimno na svojim matičnim fakultetima. Vršila se uporedba svih ispitanika ovisno o spolu i ovisno o obrazovanju. Izračunat je indeks mase tijela preko samoprocjenjene tjelesne mase i visine. Prosječne vrijednosti BMI za muškarce iznosi 24, 7 kg/m2 i 20, 9 kg/m2 za žene, no 21, 5% studenata ima prekomjernu tjelesnu masu. 30, 1% studenata konzumira manje od 3 obroka dnevno, a najčešće preskakivan obrok je doručak. Trećina studentske populacije nikad ne konzumira ribu, primjećen je i neadekvatan unos voća i povrća. Znanje o prehrani stečeno obrazovanjem nije rezultiralo pravilnijim prehrambenim navikama, tako studenti kod kojih se očekuje znanje o važnosti prehrane češće preskaču obroke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek