Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599153

Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku


Žiža, Nataša
Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 599153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku
(Dietary and lifestyle habits of students at University of Osijek)

Autori
Žiža, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.10

Godina
2012

Stranica
57

Mentor
Mandić, Milena

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
prehrambene navike ; životne navike ; studenti ; tjelesna aktivnost ; pušenje
(dietary habits ; lifestyle habits ; students ; physical activity ; smoking)

Sažetak
Prehrambene i životne navike studenata smatraju se uzročnicima mnogih bolesti koje se manifestiraju kroz kasnije godine života. Period obrazovanja smatra se ključnim za razvoj poželjnih prehrambenih i drugih životnih navika koje se povezuju sa zdravljem, kao što su tjelesna aktivnost, konzumiranje alkohola i pušenje, koje se vjerojatno neće značajnije mijenjati kasnije u životu. Mlade osobe često podcjenjuju utjecaj prehrambenih i životnih navika na zdravlje, te samim time ne pridaju preveliku važnost odabiru namirnica. Cilj rada bio je ispitati prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku, te je u tu svrhu formiran upitnik koji su ispitanici ispunjavali anonimno na svojim matičnim fakultetima. Vršila se uporedba svih ispitanika ovisno o spolu i ovisno o obrazovanju. Izračunat je indeks mase tijela preko samoprocjenjene tjelesne mase i visine. Prosječne vrijednosti BMI za muškarce iznosi 24, 7 kg/m2 i 20, 9 kg/m2 za žene, no 21, 5% studenata ima prekomjernu tjelesnu masu. 30, 1% studenata konzumira manje od 3 obroka dnevno, a najčešće preskakivan obrok je doručak. Trećina studentske populacije nikad ne konzumira ribu, primjećen je i neadekvatan unos voća i povrća. Znanje o prehrani stečeno obrazovanjem nije rezultiralo pravilnijim prehrambenim navikama, tako studenti kod kojih se očekuje znanje o važnosti prehrane češće preskaču obroke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Žiža, Nataša
Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Žiža, N. (2012) 'Prehrambene i životne navike studenata Sveučilišta u Osijeku', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}i\v{z}a, Nata\v{s}a}, year = {2012}, pages = {57}, keywords = {prehrambene navike, \v{z}ivotne navike, studenti, tjelesna aktivnost, pu\v{s}enje}, title = {Prehrambene i \v{z}ivotne navike studenata Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku}, keyword = {prehrambene navike, \v{z}ivotne navike, studenti, tjelesna aktivnost, pu\v{s}enje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}i\v{z}a, Nata\v{s}a}, year = {2012}, pages = {57}, keywords = {dietary habits, lifestyle habits, students, physical activity, smoking}, title = {Dietary and lifestyle habits of students at University of Osijek}, keyword = {dietary habits, lifestyle habits, students, physical activity, smoking}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font