Pregled bibliografske jedinice broj: 598930
Morfološka različitost četiri fenotipa Buže (Olea europaea L.) na lokaciji Bale u Istri.
Morfološka različitost četiri fenotipa Buže (Olea europaea L.) na lokaciji Bale u Istri. // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 1; 14-19 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 598930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka različitost četiri fenotipa Buže (Olea
europaea L.) na lokaciji Bale u Istri.
(Morphological diversity of four Buža phenotypes
(Olea europaea L.) on location Bale in Istria.)
Autori
Benčić, Đani ; Lanča, Željko ; Šindrak, Zoran ; Moslavac, Tihomir
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33
(2010), 1;
14-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Buža ; sorte i fenotipovi masline ; morfološka svojstva ploda ; lista i koštice masline
(Buža ; olive genotypes and phenotypes ; olive fruit ; stone and leaf morphological characteristic)
Sažetak
Buža je lokalni naziv za veći broj morfološki različitih fenotipova masline (Olea europaea L.)u Istri. Taj se naziv najčešće susreće na području južne Istre (današnje općina Bale i Vodnjan), a nešto manje i na području sjeverne Istre (Bujština). Istraživanjima su obuhvaćena četiri fenotipa (Buža vodnjanska ženska, Buža vodnjanska muška, Buža puntoža, Buža minuda)s područja općine Bale. Komparativno istraživanje morfoloških svojstava koštica, plodova i lišća, utvrdilo je značajne razlike među svim istraživanim fenotipovima. Buža vodnjanska ženska ima najveći plod, a najsitniji Buža minuda ("Buža sitnog ploda"). Buža puntoža ("Buža s pupčićem") ima najvišu vrijednost omjera između dužine i širine ploda. Buža vodnjanska muška ima najnižu vrijednost omjera dužine i širine koštice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts