Pregled bibliografske jedinice broj: 598911
Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja.
Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 1; 74-84 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 598911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste deguminacije na reološka svojstva
sirovog suncokretovog ulja.
(Influence of degumming type on rheological
properties of crude sunflower oil.)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Perl Pirički, Antonija ; Benčić, Đani ; Rusman, Štefica
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33
(2010), 1;
74-84
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sirovo suncokretovo ulje ; deguminacija ; organske kiseline ; elektroliti ; reološka svojstva
(crude sunflower oil ; degumming ; organic acids ; electrolytes ; rheological properties)
Sažetak
Deguminacija ulja je postupak uklanjanja nepoželjnih negliceridnih sastojaka iz sirovog ulja kao što su fosfolipidi, lipoproteini, proteini i drugi spojevi koji uzrokuju visoke rafinacijske gubitke i umanjuju stabilnost ulja te utječu na senzorska svojstva ulja. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj vrste deguminacije (vodena, kiselinsko-vodena, elektrolitima) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja dobivenog metodom prešanja te izračunavanje prinosa i gubitka ulja tijekom raznih vrsta deguminacije ulja. Istraživan je utjecaj postupka odvajanja nastalog fosfolipidnog taloga od degumiranog ulja (centrifugiranje, lijevak za odjeljivanje) na reološka svojstva ulja. Uspješnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava degumiranog ulja i kvalitativnim sadržajem fosfora u degumiranom ulju. Mjerenja reoloških svojstava degumiranog ulja provedena su rotacijskim viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 23 oC. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Postupak degumiranja utječe na reološka svojstva ulja te na udio zaostalih fosfolipida u ulju. Deguminacijom sirovog ulja otopinom elektrolita (NaCl) postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida iz ulja (manja viskoznost ulja, manji udio zaostalog fosfora u ulju). Vodenom deguminacijom u sirovom suncokretovu ulju zaostaje veći udio fosfolipida jer se ne izdvajaju nehidratibilni fosfolipidi iz ulja. Odvajanjem taloga fosfolipida iz degumiranog ulja postupkom centrifugiranja postižu se bolji rezultati nego primjenom lijevka za odjeljivanje tijekom 24 sata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts