Pregled bibliografske jedinice broj: 598694
Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske šunke
Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske šunke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 2; 88-91 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 598694 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva
slavonske šunke
(Physicochemical and sensory properties of the
Slavonian ham)
Autori
Senčić, Đuro ; Škrivanko, Mario ; Kovačević, Dragan ; Samac, Danijela ; Novoselec, Josip
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12
(2010), 2;
88-91
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
slavonska šunka ; fizikalno-kemijska svojstva ; senzorna svojstva
(Slavonian ham ; physicochemical properties ; sensory properties)
Sažetak
Slavonska šunka je trajni suhomesnati proizvod, dobiven posebnim obrađivanjem i soljenjem svinjskoga buta, te njegovim dimlje- njem i zrenjem kroz određeno vrijeme u specičnim mikroklimatskim uvjetima. Istražena je kvaliteta 22 slavonske šunke s 4. „Naci- onalne šunkijade“ u Starim Mikanovcima. Šunke su bile stare oko 16 mjeseci, prosječne mase 7, 50 kg ± 1, 60. Kvaliteta slavonskih šunki bila je prilično neujednačena (nestandardizirana), na što ukazuje veličina varijabilnosti njihovih zikalno- kemijskih i senzornih svojstava. Prosječna pH vrijednost slavonskih šunki (m. semimembranaceus) bila je 5, 63 ± 0, 19, „L“ i „a“ vrijednosti za boju 39, 35 ± 2, 13 odnosno 17, 32 ± 2, 16, sadržaj vode 54, 03% ± 3, 82, sadržaj sirovih proteina 29, 95% ± 2, 20 i sadržaj sirovih masti 7, 20% ± 2, 41. Utvrđena je visoka vrijednost NaCl (8, 37% ± 2, 06), što je iznad optimalnih vrijednosti, te odgovarajuća aw vrijednost (0, 86 ± 0, 04). Ocjene za pojedina senzorna svojstva bile su prilično varijabilne. Najveći varijabilitet (20, 22%) utvrđen je za vanjski izgled, a najmanji (5, 04%) za okus. Rezultati istraživanja ukazuju na priličnu varijabilnost kvalitete slavonske šunke i potrebu njene standardizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mario Škrivanko
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Danijela Samac
(autor)
Dragan Kovačević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts