Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598694

Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske šunke


Senčić, Đuro; Škrivanko, Mario; Kovačević, Dragan; Samac, Danijela; Novoselec, Josip
Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske šunke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 2; 88-91 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 598694 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske šunke
(Physicochemical and sensory properties of the Slavonian ham)

Autori
Senčić, Đuro ; Škrivanko, Mario ; Kovačević, Dragan ; Samac, Danijela ; Novoselec, Josip

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12 (2010), 2; 88-91

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
slavonska šunka ; fizikalno-kemijska svojstva ; senzorna svojstva
(Slavonian ham ; physicochemical properties ; sensory properties)

Sažetak
Slavonska šunka je trajni suhomesnati proizvod, dobiven posebnim obrađivanjem i soljenjem svinjskoga buta, te njegovim dimlje- njem i zrenjem kroz određeno vrijeme u specičnim mikroklimatskim uvjetima. Istražena je kvaliteta 22 slavonske šunke s 4. „Naci- onalne šunkijade“ u Starim Mikanovcima. Šunke su bile stare oko 16 mjeseci, prosječne mase 7, 50 kg ± 1, 60. Kvaliteta slavonskih šunki bila je prilično neujednačena (nestandardizirana), na što ukazuje veličina varijabilnosti njihovih zikalno- kemijskih i senzornih svojstava. Prosječna pH vrijednost slavonskih šunki (m. semimembranaceus) bila je 5, 63 ± 0, 19, „L“ i „a“ vrijednosti za boju 39, 35 ± 2, 13 odnosno 17, 32 ± 2, 16, sadržaj vode 54, 03% ± 3, 82, sadržaj sirovih proteina 29, 95% ± 2, 20 i sadržaj sirovih masti 7, 20% ± 2, 41. Utvrđena je visoka vrijednost NaCl (8, 37% ± 2, 06), što je iznad optimalnih vrijednosti, te odgovarajuća aw vrijednost (0, 86 ± 0, 04). Ocjene za pojedina senzorna svojstva bile su prilično varijabilne. Najveći varijabilitet (20, 22%) utvrđen je za vanjski izgled, a najmanji (5, 04%) za okus. Rezultati istraživanja ukazuju na priličnu varijabilnost kvalitete slavonske šunke i potrebu njene standardizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Škrivanko, Mario; Kovačević, Dragan; Samac, Danijela; Novoselec, Josip
Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske šunke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 2; 88-91 (recenziran, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Škrivanko, M., Kovačević, D., Samac, D. & Novoselec, J. (2010) Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske šunke. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2), 88-91.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and \v{S}krivanko, Mario and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Samac, Danijela and Novoselec, Josip}, year = {2010}, pages = {88-91}, keywords = {slavonska \v{s}unka, fizikalno-kemijska svojstva, senzorna svojstva}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Fizikalno - kemijska i senzorska svojstva slavonske \v{s}unke}, keyword = {slavonska \v{s}unka, fizikalno-kemijska svojstva, senzorna svojstva} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and \v{S}krivanko, Mario and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Samac, Danijela and Novoselec, Josip}, year = {2010}, pages = {88-91}, keywords = {Slavonian ham, physicochemical properties, sensory properties}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Physicochemical and sensory properties of the Slavonian ham}, keyword = {Slavonian ham, physicochemical properties, sensory properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font