Pregled bibliografske jedinice broj: 598499
Nalaz rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u mesnim i mliječnim proizvodima
Nalaz rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u mesnim i mliječnim proizvodima // Zbornik radova, 5. hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska veterinarska komora, 2012. str. 71-76 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 598499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nalaz rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u mesnim i mliječnim proizvodima
(Occurrence of resistant coagulase-negative staphylococci in meat and dairy products)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova, 5. hrvatski veterinarski kongres
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska veterinarska komora, 2012, 71-76
Skup
5. hrvatski veterinarski kongres
Mjesto i datum
Tuheljske Toplice, Hrvatska, 10.10.2012. - 13.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
koagulaza-negativni stafilokoki; antimikrobna rezistencija; hrana
(coagulase-negative staphylococci; antimicrobial resistance; food of)
Sažetak
U ovom istraživanju ispitana je osjetljivost 142 izolata koagulaza-negativnih stafilokoka iz mliječnih i mesnih proizvoda na pojedine antimikrobne tvari: ampicilin, tetraciklin, gentamicin, oxacilin, amoksicilin, linkomicin, streptomicin, klindamicin, amikacin, amoksicilin + klavulansku kiselinu, enrofloksacin, vankomicin, trimetoprim + sulfametoksazol, tobramicin, kloramfenikol, ciprofloksacin, eritromicin, penicilin i trimetoprim, primjenom disk difuzijskog testa i/ili Etesta. Najviše izolata bilo je otporno na eritromicin (34, 5 % ; n=142), penicilin (17, 47 % ; n=103), linkomicin (14, 06 % ; n=64), tetraciklin (13, 38 ; n=142) i ampicilin (10, 93 % ; n=64). U fermentiranim kobasicama iz domaćinstva utvrđeno je 35 % (n=64) rezistentnih izolata, a u mekim sirevima od pasteriziranog mlijeka čak 55, 2 % (n=58). Dobiveni rezultati upućuju na značajan udio rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u pretraženoj hrani (46, 47 % ; n=142) što može predstavljati potencijalni rizik za potrošače u smislu prijenosa gena rezistencije kroz prehrambeni lanac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb