Pregled bibliografske jedinice broj: 597656
Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum L.)
Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum L.) // Proceedings of Coference of Agronomy Students with international participations / Ostojić, Aleksandar (ur.).
Banja Luka: ST-UR AKADEMAC, 2012. str. 87-90 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 597656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum
L.)
(Importance of Winter Slavonian Garlic)
Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Lea ; Andračić, Iva ; Kraljičak, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of Coference of Agronomy Students with international participations
/ Ostojić, Aleksandar - Banja Luka : ST-UR AKADEMAC, 2012, 87-90
ISBN
978-99938-93-23-3
Skup
Coference of Agronomy Students with international participations
Mjesto i datum
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 09.10.2012. - 10.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
slavonski češnjak ; antioksidacijska aktivnost ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi
(Slavonian garlic cultivars ; antioxidant activities ; total phenols ; ascorbic acid)
Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) ima značajnu ulogu u obrani ljudskog organizma od različitih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimog slavonskog češnjaka, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskog ozimog češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimog slavonskog češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 6495 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije bila utvrđena značajna povezanost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek