Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 597656

Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum L.)


Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Tkalec, Monika; Parađiković, Lea; Andračić, Iva; Kraljičak, Jasna
Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum L.) // Proceedings of Coference of Agronomy Students with international participations / Ostojić, Aleksandar (ur.).
Banja Luka: ST-UR AKADEMAC, 2012. str. 87-90 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 597656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum L.)
(Importance of Winter Slavonian Garlic)

Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Lea ; Andračić, Iva ; Kraljičak, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of Coference of Agronomy Students with international participations / Ostojić, Aleksandar - Banja Luka : ST-UR AKADEMAC, 2012, 87-90

ISBN
978-99938-93-23-3

Skup
Coference of Agronomy Students with international participations

Mjesto i datum
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 09.10.2012. - 10.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
slavonski češnjak ; antioksidacijska aktivnost ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi
(Slavonian garlic cultivars ; antioxidant activities ; total phenols ; ascorbic acid)

Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) ima značajnu ulogu u obrani ljudskog organizma od različitih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimog slavonskog češnjaka, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskog ozimog češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimog slavonskog češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 6495 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije bila utvrđena značajna povezanost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Tkalec, Monika; Parađiković, Lea; Andračić, Iva; Kraljičak, Jasna
Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum L.) // Proceedings of Coference of Agronomy Students with international participations / Ostojić, Aleksandar (ur.).
Banja Luka: ST-UR AKADEMAC, 2012. str. 87-90 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Parađiković, N., Vinković, T., Tkalec, M., Parađiković, L., Andračić, I. & Kraljičak, J. (2012) Značaj slavonskog ozimog češnjaka(Allium sativum L.). U: Ostojić, A. (ur.)Proceedings of Coference of Agronomy Students with international participations.
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Vinkovi\'{c}, Tomislav and Tkalec, Monika and Para\djikovi\'{c}, Lea and Andra\v{c}i\'{c}, Iva and Kralji\v{c}ak, Jasna}, editor = {Ostoji\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {87-90}, keywords = {slavonski \v{c}e\v{s}njak, antioksidacijska aktivnost, askorbinska kiselina, fenolni spojevi}, isbn = {978-99938-93-23-3}, title = {Zna\v{c}aj slavonskog ozimog \v{c}e\v{s}njaka(Allium sativum L.)}, keyword = {slavonski \v{c}e\v{s}njak, antioksidacijska aktivnost, askorbinska kiselina, fenolni spojevi}, publisher = {ST-UR AKADEMAC}, publisherplace = {Banja Luka, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Vinkovi\'{c}, Tomislav and Tkalec, Monika and Para\djikovi\'{c}, Lea and Andra\v{c}i\'{c}, Iva and Kralji\v{c}ak, Jasna}, editor = {Ostoji\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {87-90}, keywords = {Slavonian garlic cultivars, antioxidant activities, total phenols, ascorbic acid}, isbn = {978-99938-93-23-3}, title = {Importance of Winter Slavonian Garlic}, keyword = {Slavonian garlic cultivars, antioxidant activities, total phenols, ascorbic acid}, publisher = {ST-UR AKADEMAC}, publisherplace = {Banja Luka, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font