Pregled bibliografske jedinice broj: 596973
Okus, miris, sjećanje - višestruka semantika lokalne hrane
Okus, miris, sjećanje - višestruka semantika lokalne hrane // Proceedings of the 3rd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development / Katalinic, Branko (ur.).
Požega : Beč: Velečilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2012. str. 0277-0283
CROSBI ID: 596973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okus, miris, sjećanje - višestruka semantika lokalne hrane
(Taste, flavor, rememberance - multiple semantics of local food)
Autori
Geiger Zeman, Marija ; Zeman, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Proceedings of the 3rd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development
Urednik/ci
Katalinic, Branko
Izdavač
Velečilište u Požegi ; DAAAM International Vienna
Grad
Požega : Beč
Godina
2012
Raspon stranica
0277-0283
ISBN
978-3-901509-78-0
Ključne riječi
lokalna hrana, glokalizacija, održivost, turizam, identitet
(local food, glocalization, sustainability, tourism, identity)
Sažetak
Lokalna hrana ima višestruka značenja i potencijale. Njezina proizvodnja i distribucija osnažuje lokalnu ekonomiju, potiče i razvoj ekološke poljoprivrede, očuvanje kulturne baštine te daljnji razvoj (ne)materijalnih aspekata lokalne kulture. Zbog svoje „autohtonosti“ lokalna hrana može funkcionirati i kao simbol lokaliteta, no ona istodobno može promovirati i globalne, posebice ekološki relevantne vrijednosti. Rad prezentira materijale dobivene terenskim istraživanjem u Ivanić Gradu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Sociologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
194-1941560-1550 - ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE (Šimleša, Dražen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb