Pregled bibliografske jedinice broj: 595738
Regeneracija koenzima NAD+ u mikroreaktoru cijelim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca
Regeneracija koenzima NAD+ u mikroreaktoru cijelim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 595738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regeneracija koenzima NAD+ u mikroreaktoru cijelim
permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca
(NAD+ coenzyme regeneration in microreactor using whole
permeabilized baker's yeast cells)
Autori
Faletar, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2012
Stranica
43
Mentor
Zelić, Bruno
Neposredni voditelj
Šalić, Anita
Ključne riječi
regeneracija koenzima ; NAD+ ; ADH ; kvasac ; mikroreaktor
(coenzyme regeneration ; NAD+ ; ADH ; yeast ; microreactor)
Sažetak
NAD(P)-ovisne oksidoreduktaze predstavljaju skupinu enzima koji svakim danom postaju sve zanimljiviji u području biotehnologije i biotransformacija. Unatoč prednostima, njihova upotreba je ograničena činjenicom da je koenzim, potreban za njihovo djelovanje, skup reagens koji se mora dodavati u stehiometrijskoj količini, a nemoguće ga je sintetizirati ili zamijeniti nekim jeftinijim produktom. Kako bi se riješio ovaj problem, razvijene su mnoge in-situ metode njegove regeneracije. Međutim, iako svi rezultati pokazuju da su trenutno razvijene metode pogodne za regeneraciju koenzima, većina njih zahtjeva daljnju optimizaciju kako bi proces postao održiv. Kao jedna od novih tehnologija regeneracije koenzima, zbog cijelog niza prednosti, nameću se mikrorekatori. Cilj ovog rada bio je prevesti regeneraciju koenzima NAD+ u mikroreaktoru reakcijom redukcije acetaldehida uz enzim alkohol dehidrogenazu (ADH). Kao izvor enzima upotrijebljene su cijele stanice pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae), a kako bi omogućili bolju izmjenu reaktanata i produkata kroz staničnu stjenku, stanice pekarskog kvasca permeabilizirane su detergentom. Na temelju eksperimentalnih rezultata, mjerenjem ovisnosti brzine reakcije o koncentraciji svih komponenata reakcijskog sustava, procijenjena je kinetika reakcije regeneracije koenzima. Postavljen je matematički model procesa, a ocjena valjanosti na ovaj način definiranog matematičkog modela procesa provedena je na seriji nezavisnih pokusa. U procesu regeneracije koenzima reakcijom redukcije acetaldehida u mikrokanalu, postignuta je konverzija od X ≈ 70 % za vrijeme zadržavanja manje od 50 s.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
Napomena
Ovaj tekst temelji se na radu koji je financirala Hrvatska zaklada za
znanost.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb