Pregled bibliografske jedinice broj: 595500
Ugljikohidrati u hranidbi kunića II: dijetetska vrijednost
Ugljikohidrati u hranidbi kunića II: dijetetska vrijednost, 2012. (popularni rad).
CROSBI ID: 595500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ugljikohidrati u hranidbi kunića II: dijetetska vrijednost
(Carbohydrates in rabbit nutrition II: dietetic value)
Autori
Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Svedrec, Marija
Izvornik
Veterinarski informacijski portal
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2012
Ključne riječi
kunić; škrob; vlakna; smrtnost; enteropatije
(rabbit; starch; fiber; mortality; enteropathies)
Sažetak
Hranidba može biti povezana s poremećajem zdravlja kunića na dva glavna načina. Prvi je prisustvo otrovnih tvari u hrani ili korištenje neuravnoteženih obroka. Drugi je prisustvo patogenih mikroorganizama u hrani ili vodi. Teško je osigurati da sve hranjive tvari budu na optimalnoj razini u obroku. Zato je nužno prihvatiti neuravnoteženost pojedine komponente kako bi bio podmiren minimum drugih. Simptomi i lezije kod crijevnih bolesti su slične bez obzira na uzrok (hrana ili mikroorganizam) pa je i dijagnostika teška. Prepoznavanje etiologije ovih bolesti kod kunića je posebno otežano i zbog činjenice da je uvijek više čimbenika uključeno u nastanak enteritisa. Nedostatak vlakana u hrani značajno utječe na metabolizam u cekumu i zdravlje kunića, pa je proveden veliki broj pokusa kako bi se procijenio utjecaj vlakana na probavu kunića. U većini slučajeva, postoji negativna korelacija između sadržaja vlakana i škroba u obroku. Može se zaključiti kako je nesrazmjer u odnosu vlakna-škrob predisponirajući čimbenik za povećanje učestalosti probavnih poremećaja kunića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb