Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595497

Ugljikohidrati u hranidbi kunića I: nutritivna vrijednost


Mašek, Tomislav; Matić, Mirko; Mikulec, Željko
Ugljikohidrati u hranidbi kunića I: nutritivna vrijednost, 2012. (popularni rad).


CROSBI ID: 595497 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ugljikohidrati u hranidbi kunića I: nutritivna vrijednost
(Carbohydrates in rabbit nutrition I: nutritive value)

Autori
Mašek, Tomislav ; Matić, Mirko ; Mikulec, Željko

Izvornik
Veterinarski informacijski portal

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2012

Ključne riječi
kunić; šećeri; škrob; vlakna
(rabbit; sugars; starch; fiber)

Sažetak
Ugljikohidrati su najzastupljenije tvari u biljkama. Možemo ih klasificirati prema složenosti njihove građe ili dodatno na šećere, škrob i vlakna. Glavna funkcija ugljikohidrata u hranidbi životinja je osiguravanje energije za normalna životne procese. U organizmu kunića mogu biti probavljeni i apsorbirani u želucu i tankom crijevu ili ih može fermentirati mikropopulacija cekuma. Šećeri poput glukoze, fruktoze i galaktoze apsorbiraju se u tankom crijevu kao i kod ostalih vrsta životinja. Škrob je rezervni polisaharid biljaka i tijekom probave biljne hrane razgrađuje se do jednostavnih šećera. U biljkama je prisutan u obliku granula koje su netopive u hladnoj vodi, ali nakon zagrijavanja bubre i želatiniziraju. Na probavu i apsorpciju škroba u tankom crijevu utječu dob kunića, količina u hrani i porijeklo kao i proces obrade hrane. Škrob koji se ne probavi i resorbira u tankom crijevu odlazi u cekum gdje postaje supstrat za bakterijsku fermentaciju. Prehrambena vlakna definiramo kao dio unesene hrane koji ne mogu razgraditi crijevni enzimi monogastričnih životinja i sastoje se od dijelova stanične stijenke biljne stanice. Stanična stijenka sastoji se od složenih ugljikohidrata poput celuloze, hemiceluloze i pektina koji su uklopljeni u matriks od lignina. Najveći dio ovih spojeva može biti razgrađen pri fermentaciji u cekumu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Mikulec (autor)

Avatar Url Tomislav Mašek (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mašek, Tomislav; Matić, Mirko; Mikulec, Željko
Ugljikohidrati u hranidbi kunića I: nutritivna vrijednost, 2012. (popularni rad).
Mašek, T., Matić, M. & Mikulec, Ž. (2012) Ugljikohidrati u hranidbi kunića I: nutritivna vrijednost. Veterinarski informacijski portal. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and Mati\'{c}, Mirko and Mikulec, \v{Z}eljko}, year = {2012}, keywords = {kuni\'{c}, \v{s}e\'{c}eri, \v{s}krob, vlakna}, title = {Ugljikohidrati u hranidbi kuni\'{c}a I: nutritivna vrijednost}, keyword = {kuni\'{c}, \v{s}e\'{c}eri, \v{s}krob, vlakna} }
@unknown{unknown, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and Mati\'{c}, Mirko and Mikulec, \v{Z}eljko}, year = {2012}, keywords = {rabbit, sugars, starch, fiber}, title = {Carbohydrates in rabbit nutrition I: nutritive value}, keyword = {rabbit, sugars, starch, fiber} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font