Pregled bibliografske jedinice broj: 595490
Fruits of species of rhamnaceae family as a source of natural phenolic antioxidants
Fruits of species of rhamnaceae family as a source of natural phenolic antioxidants // Zbornik sažetaka i radova sa petog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2012. str. 15-15 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 595490 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fruits of species of rhamnaceae family as a source of natural phenolic antioxidants
Autori
Semiz, Andrea ; Šarić, Nikolina ; Zovko Končić, Marijana ; Kremer, Dario ; Kosalec Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa petog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2012, 15-15
Skup
Međunarodni simpozij Hranom do zdravlja (5, 2012)
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 21.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Rhamnaceae; Rhamnus L.; Frangula L.; antioksidativno djelovanje; polifenoli
(Rhamnaceae; Rhamnus L.; Frangula L.; antioxidant; polyphenols)
Sažetak
Natural antioxidants are intensely studied because of their multiple beneficial effects on the human organism. In this thesis the polyphenol content and antioxidant activity of eight fruits from species of family Rhamnaceae: R. alaternus L., R. orbiculatus Bornm, R. intermedius Steud. et Hohst, R. catharticus L., R. saxatilis Jacq., R. fallax Boiss., F. alnus Mill., F. rupestris (Scop.) Schur was investigated. The content of total polyphenols and flavonoids was determined spectrophotometrically. Antioxidant activity of the extracts has been determined by four different methods: total reducing power assay, radical scavenging activity, chelating activity and β-carotene-linoleic acid assay. All the extracts showed a relatively good antioxidant activity in the performed assays. As expected, antioxidant activity of the extracts depended greatly on its polyphenol content, which indicates that polyphenols are most likely responsible for the observed antioxidant activity.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061246-1251 - Antioksidativni i prooksidativni učinak ljekovitih biljnih vrsta na hepatocite (Petlevski, Roberta, MZOS ) ( CroRIS)
006-0000000-3178 - Mikromorfološka i kemotaksonomska istraživanja nekih vrsta porodice Lamiaceae (Kremer, Dario, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb