Pregled bibliografske jedinice broj: 595310
Mogućnosti primjene NIR metode za određivanje gubitka na težini nektarine sorte "Venus"
Mogućnosti primjene NIR metode za određivanje gubitka na težini nektarine sorte "Venus", 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti primjene NIR metode za određivanje gubitka na težini nektarine sorte "Venus"
(Possibilities of NIR method in determining fruit weight loss of "Venus" nectarine)
Autori
Kruljac, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
28
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; nedestruktivne metode; NIR spektrometrija; gubitak težine
(nectarine; non-destructive method; NIR spectroscopy; weight loss)
Sažetak
Istraživana je mogućnost primjene nedestruktivne, NIR metode u određivanje gubitka težine plodova nektarine tijekom čuvanja. Za istraživanje je korišteno 80 plodova nektarine koji su se čuvali u hladnjači s normalnom atmosferom na temperaturi od 0 oC četiri tjedna te na sobnoj temperaturi 5 dana. Nakon čuvanja, plodovi su nasumično podijeljeni u kalibracijski i validacijski uzorak. Pomoću kalibracijskog uzorka dobiveni su koeficijenti jednadžbe koji su služili za predviđanje gubitka težine plodova iz validacijskog uzorka. Dobivenim rezultatima dobivena je naznaka da je NIR metodom moguće određivanje gubitka težine plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)