Pregled bibliografske jedinice broj: 595172
Suvremene tehnologije prerade bazge
Suvremene tehnologije prerade bazge, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595172 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremene tehnologije prerade bazge
(Modern processing technology of elder fruit)
Autori
Dvorski, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2012
Stranica
21
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
bazga; mogućnosti prerade; suvremene tehnologije prerade
(elder; processing capabilities; modern processing technology)
Sažetak
Bazga je biljka upotrebljavana još od vremena prapovijesti, poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a rado korištena zbog ugodnog i blagog okusa. Samonikla je biljka koja voli obilje svijetla te vlažnu i propusnu zemlju. Razvojem suvremene tehnologije prerade počela se ciljano saditi, prerađivati i koristiti za proizvodnju suvremenog tržišta. U preradi se koristi kora stabla bazge, mladi izboji, listovi, cvijet i plod. U ovom radu opisani su tehnologijski postupci proizvodnje vina, likera i soka od bobica bazge. Razlikujemo 40 vrsta bazge dok se u komercijalnom uzgoju koriste samo dvije, Sambucus canadensis i Sambucus nigra. U Republici Hrvatskoj uz ranije navedenu S.nigra, raste još S. racemosa i S. ebulus. Prva plantaža bazge pod ekološkim nadzorom u Republici Hrvatskoj registrirana je 2004. godine. Bazga je biljka jednostavna za uzgoj zbog velike otpornosti na bolesti i štetnike te je tako pogodna i za ekološki uzgoj. Hrvatska ima sve predispozicije za ekološki uzgoj bazge i preradu njenih dijelova u vrlo kvalitetne i atraktivne prerađevine. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mogućnosti prerade bazge u prehrambene proizvode primjenom suvremenih tehnologija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(mentor)