Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595172

Suvremene tehnologije prerade bazge


Dvorski, Tomislav
Suvremene tehnologije prerade bazge, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 595172 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremene tehnologije prerade bazge
(Modern processing technology of elder fruit)

Autori
Dvorski, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2012

Stranica
21

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
bazga; mogućnosti prerade; suvremene tehnologije prerade
(elder; processing capabilities; modern processing technology)

Sažetak
Bazga je biljka upotrebljavana još od vremena prapovijesti, poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a rado korištena zbog ugodnog i blagog okusa. Samonikla je biljka koja voli obilje svijetla te vlažnu i propusnu zemlju. Razvojem suvremene tehnologije prerade počela se ciljano saditi, prerađivati i koristiti za proizvodnju suvremenog tržišta. U preradi se koristi kora stabla bazge, mladi izboji, listovi, cvijet i plod. U ovom radu opisani su tehnologijski postupci proizvodnje vina, likera i soka od bobica bazge. Razlikujemo 40 vrsta bazge dok se u komercijalnom uzgoju koriste samo dvije, Sambucus canadensis i Sambucus nigra. U Republici Hrvatskoj uz ranije navedenu S.nigra, raste još S. racemosa i S. ebulus. Prva plantaža bazge pod ekološkim nadzorom u Republici Hrvatskoj registrirana je 2004. godine. Bazga je biljka jednostavna za uzgoj zbog velike otpornosti na bolesti i štetnike te je tako pogodna i za ekološki uzgoj. Hrvatska ima sve predispozicije za ekološki uzgoj bazge i preradu njenih dijelova u vrlo kvalitetne i atraktivne prerađevine. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mogućnosti prerade bazge u prehrambene proizvode primjenom suvremenih tehnologija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dvorski, Tomislav
Suvremene tehnologije prerade bazge, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Dvorski, T. (2012) 'Suvremene tehnologije prerade bazge', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dvorski, Tomislav}, year = {2012}, pages = {21}, keywords = {bazga, mogu\'{c}nosti prerade, suvremene tehnologije prerade}, title = {Suvremene tehnologije prerade bazge}, keyword = {bazga, mogu\'{c}nosti prerade, suvremene tehnologije prerade}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dvorski, Tomislav}, year = {2012}, pages = {21}, keywords = {elder, processing capabilities, modern processing technology}, title = {Modern processing technology of elder fruit}, keyword = {elder, processing capabilities, modern processing technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font