Pregled bibliografske jedinice broj: 595071
Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR- spektroskopijom
Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR- spektroskopijom, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR-
spektroskopijom
(MALOLACTIC FERMENTATION FOLLWED BY IR-SPECTROSCOPY)
Autori
Jeličić, Andro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2009
Stranica
26
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
jabučno-mliječna fermentacija ; MLF ; TLC ; FTIR ; jabučna kiselina ; mliječna kiselina
(MLF ; TLC ; FTIR ; malic acid ; lactic acid)
Sažetak
Jabučno mliječna fermentacija (MLF) razmatrana je prema utjecaju na kvalitetu vina i trenutno dostupnih metoda praćenja. Pozitivan utjecaj MLF očituje se u snižavanju ukupne kiselosti u kiselijim vinima, poboljšanju senzorskih karakteristika uslijed djelovanja bakterija i postizanju mikrobiološke stabilnosti vina. Nepoželjni efekti su sniženje kiselosti kod vina sa visokim pH što vodi ka većem riziku od kvarenja i stvaranja hlapivih kiselina. Provedba MLF praćena je tankoslojnom kromatografijom (TLC) i infracrvenom spektroskopijom (FTIR). Cilj ovog istraživanja je bio usporediti ove dvije metode i ustanoviti promjene u pH, ukupnoj kiselosti i razgradnji jabučne u mliječnu kiselinu. Jabučno mliječna fermentacija (MLF) smanjila je ukupnu kiselost i povećala pH, ali također i hlapive kiseline. FTIR spektroskopijom moguće je izmjeriti točne količine komponenti i promjene u sastavu vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija