Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595071

Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR- spektroskopijom


Jeličić, Andro
Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR- spektroskopijom, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 595071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR- spektroskopijom
(MALOLACTIC FERMENTATION FOLLWED BY IR-SPECTROSCOPY)

Autori
Jeličić, Andro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2009

Stranica
26

Mentor
Gracin, Leo

Ključne riječi
jabučno-mliječna fermentacija ; MLF ; TLC ; FTIR ; jabučna kiselina ; mliječna kiselina
(MLF ; TLC ; FTIR ; malic acid ; lactic acid)

Sažetak
Jabučno mliječna fermentacija (MLF) razmatrana je prema utjecaju na kvalitetu vina i trenutno dostupnih metoda praćenja. Pozitivan utjecaj MLF očituje se u snižavanju ukupne kiselosti u kiselijim vinima, poboljšanju senzorskih karakteristika uslijed djelovanja bakterija i postizanju mikrobiološke stabilnosti vina. Nepoželjni efekti su sniženje kiselosti kod vina sa visokim pH što vodi ka većem riziku od kvarenja i stvaranja hlapivih kiselina. Provedba MLF praćena je tankoslojnom kromatografijom (TLC) i infracrvenom spektroskopijom (FTIR). Cilj ovog istraživanja je bio usporediti ove dvije metode i ustanoviti promjene u pH, ukupnoj kiselosti i razgradnji jabučne u mliječnu kiselinu. Jabučno mliječna fermentacija (MLF) smanjila je ukupnu kiselost i povećala pH, ali također i hlapive kiseline. FTIR spektroskopijom moguće je izmjeriti točne količine komponenti i promjene u sastavu vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Andro
Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR- spektroskopijom, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jeličić, A. (2009) 'Praćenje jabučno-mliječne fermentacije IR- spektroskopijom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Andro}, year = {2009}, pages = {26}, keywords = {jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, MLF, TLC, FTIR, jabu\v{c}na kiselina, mlije\v{c}na kiselina}, title = {Pra\'{c}enje jabu\v{c}no-mlije\v{c}ne fermentacije IR- spektroskopijom}, keyword = {jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, MLF, TLC, FTIR, jabu\v{c}na kiselina, mlije\v{c}na kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Andro}, year = {2009}, pages = {26}, keywords = {MLF, TLC, FTIR, malic acid, lactic acid}, title = {MALOLACTIC FERMENTATION FOLLWED BY IR-SPECTROSCOPY}, keyword = {MLF, TLC, FTIR, malic acid, lactic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font