Pregled bibliografske jedinice broj: 594917
UTJECAJ ADITIVA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I POLIMORFIZAM U PROCESU ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA
UTJECAJ ADITIVA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I POLIMORFIZAM U PROCESU ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA, 2012., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 594917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ADITIVA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I POLIMORFIZAM U PROCESU ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA
(THE INFLUENCE OF ADDITIVE ON GRANULOMETRIC CHARACTERISTICS AND POLYMORPHISM IN THE BATCH COOLING GLYICINE CRYSTALLIZATION)
Autori
Čavrag, Ornela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2012
Stranica
37
Mentor
Prlić Kardum, Jasna
Ključne riječi
natrij klorid; glicin; šaržna kristalizacija; granulometrijska svojstva; polimorfizam
(sodium chloride; glycine; batch crystallization; granulometric characteristics; polymorphism)
Sažetak
Kristalizacija je toplinski separacijski proces koji se koristi u svrhu nastajanja nove faze, čišćenja kristala ili separacije smjese. To je primarna metoda za proizvodnju različitih materijala koji se koriste u farmaceutskoj industriji, medicini i drugim granama znanosti. Cilj procesa kristalizacije je dobiti produkt kontrolirane veličine, oblika i zadovoljavajuće čistoće, što se postiže dodatkom različitih količina i vrsta aditiva kao i pravilnim odabirom uvjeta procesa. U postupku šaržne kristalizacije hlađenjem iz vodene otopine glicina (34g glicin/100ml vode) istražen je utjecaj dodatka natrij klorida u širokom rasponu mase (3-21, 8 g NaCl/100ml vode) na: topljivost soli, širinu metastabilne zone, nukleaciju i rast kristala, a posljedično i na granulometrijska svojstva te strukturu kristala. Materijal na kojem se provelo istraživanje je glicin, najjednostavnija aminokiselina koja se nalazi u mnogim proteinima i enzimima. Koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji, a kristalizira u tri polimorfne strukture (α, β i γ-). Različite količine dodanog natrij klorida pokazale su značajan utjecaj na oblik, raspodjelu veličina kristala i kristalnu strukturu. Dobivenom kristalnom produktu određena je struktura metodom rendgenske difrakcije (XRD), koja ukazuje na pojavu - i - polimorfa glicina u provedenim eksperimentima ovisno o dodanoj količini natrij klorida. Vanjski oblik kristala promatran je svjetlosnim mikroskopom pomoću kojeg je određen omjer njihove dužine i širine (La / Lb) što ukazuje na kvalitetu dobivenog kristalnog produkta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Jasna Prlić Kardum
(mentor)