Pregled bibliografske jedinice broj: 594692
Tehnološka i ekonomska obilježja uzgoja pitomog kestena
Tehnološka i ekonomska obilježja uzgoja pitomog kestena, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 594692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka i ekonomska obilježja uzgoja pitomog kestena
(Technological and economic aspects of sweet chestnut production)
Autori
Herceg Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
39
Mentor
Šindrak, Zoran
Ključne riječi
kesten; rasprostranjenost; uzgoj; proizvodnja; kalkulacija proizvodnje
(chestnut; spread; growing; production; productivity calcultion)
Sažetak
Tijekom povijesti, a sveobuhvatnim razvojem i promjenama s društevnog, socijalnog i gospodarskog aspekta, a u isključivo kapitalističkom načinu života i djelovanja, pojam tradicionalne poljoprivrede gubi svoje mjesto u životu suvremenog čovjeka što se izražava gubitkom interesa za proizvodnjom pitomog kestena te padom njegove ekonomske vrijednosti. Drvo i plodovi kestena su tijekom povijesti predstavljali važnu tehničku i prehrambenu sirovinu u životu ruralnog stanovništva. Osim ploda i njegove izvrsne hranjive vrijednosti, od debla, listinca, cvijeta i njegovog nektara, kesten je važna kultura u vinogradarstvu (vinogr. drvo, građevno drvo), za stočarsku proizvodnju (listinac za ishranu stoke), te daje visokokvalitetan izvorni proizvod – med. Cilj ovog rada je prikazati tehnološka i ekonomska obilježja dobre prakse uzgoja pitomog kestena u zemljama s razvijenom proizvodnjom te ih usporediti s prilikama koje vladaju u našoj zemlji. Razmotrit će se načini upraljanja nasadima kestena, načini korištenja kestena, tretmani nakon berbe i industrijska prerada kestena. Prema navedenom će se izraditi kalkulacije proizvodnje i ocijeniti ekonomska efikasnost uzgoja kestena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija