Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594527

Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka


Matošević, Marina
Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 594527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka
(Fruit quality of heat treated apple fruit)

Autori
Matošević, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2012

Stranica
25

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
fitopatogene gljive; ekološki; kakvoća plodova; tretman potapanja plodova. Braeburn; toplinski tretmani; inokulacija
(pathogenic fungi; dipping treatment; Braeburn; heat treatments; inoculation)

Sažetak
Bolesti nakon berbe, uzrokovane fitopatogenim gljivama, rezultiraju velikim gubitcima. Uslijed zabrane primjene fungicida nakon berbe, uvode se ekološki prihvatljiviji tretmani za održavanje kakvoće plodova nakon berbe. Cilj rada je utvrditi učinkovitost tretmanapotapanja plodova jabuke sorte Braeburn u toplu vodu (HWD 48-12) u kombinaciji sa 2% natrijebog bikarbonata i 0, 3% octene kiseline na kakvoću plodova i gubitke od truleži. U pokusu je uzeto po 40 plodova za svaki tretman. Nakon tretmana plodovi su čuvani 72 dana u NA na 0°C i izvađeni na sobnu temperaturu u trajanju od 7 dana. Toplinski tretmani su negativno djelovali na kakvoću plodova jer je došlo oštećenja plodova. Ukupno gledajući tretman HWD 48-12 nakon 24 sata inokulacije imao je najbolje rezultate, tj. prosječni promjer lezija je bio najmanji kod ovog tretmana. Kod inokulacije nakon 0h najbolji su rezultati su postignuti tretmanom hwd 48-12 + 2% NaHCO3

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matošević, Marina
Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Matošević, M. (2012) 'Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mato\v{s}evi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {25}, keywords = {fitopatogene gljive, ekolo\v{s}ki, kakvo\'{c}a plodova, tretman potapanja plodova. Braeburn, toplinski tretmani, inokulacija}, title = {Kakvo\'{c}a toplinski tretiranih plodova jabuka}, keyword = {fitopatogene gljive, ekolo\v{s}ki, kakvo\'{c}a plodova, tretman potapanja plodova. Braeburn, toplinski tretmani, inokulacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mato\v{s}evi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {25}, keywords = {pathogenic fungi, dipping treatment, Braeburn, heat treatments, inoculation}, title = {Fruit quality of heat treated apple fruit}, keyword = {pathogenic fungi, dipping treatment, Braeburn, heat treatments, inoculation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font