Pregled bibliografske jedinice broj: 594527
Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka
Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 594527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća toplinski tretiranih plodova jabuka
(Fruit quality of heat treated apple fruit)
Autori
Matošević, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
fitopatogene gljive; ekološki; kakvoća plodova; tretman potapanja plodova. Braeburn; toplinski tretmani; inokulacija
(pathogenic fungi; dipping treatment; Braeburn; heat treatments; inoculation)
Sažetak
Bolesti nakon berbe, uzrokovane fitopatogenim gljivama, rezultiraju velikim gubitcima. Uslijed zabrane primjene fungicida nakon berbe, uvode se ekološki prihvatljiviji tretmani za održavanje kakvoće plodova nakon berbe. Cilj rada je utvrditi učinkovitost tretmanapotapanja plodova jabuke sorte Braeburn u toplu vodu (HWD 48-12) u kombinaciji sa 2% natrijebog bikarbonata i 0, 3% octene kiseline na kakvoću plodova i gubitke od truleži. U pokusu je uzeto po 40 plodova za svaki tretman. Nakon tretmana plodovi su čuvani 72 dana u NA na 0°C i izvađeni na sobnu temperaturu u trajanju od 7 dana. Toplinski tretmani su negativno djelovali na kakvoću plodova jer je došlo oštećenja plodova. Ukupno gledajući tretman HWD 48-12 nakon 24 sata inokulacije imao je najbolje rezultate, tj. prosječni promjer lezija je bio najmanji kod ovog tretmana. Kod inokulacije nakon 0h najbolji su rezultati su postignuti tretmanom hwd 48-12 + 2% NaHCO3
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)