Pregled bibliografske jedinice broj: 594441
Utjecaj prehrane na zdravlje
Utjecaj prehrane na zdravlje // Toraks 2012 / Žunić, Ksenija (ur.).
Zagreb: Penta Ltd., 2012. str. 100-101 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 594441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane na zdravlje
(Food Influence on Health)
Autori
Verbanac, Donatella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Toraks 2012
/ Žunić, Ksenija - Zagreb : Penta Ltd., 2012, 100-101
Skup
Toraks 2012
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.09.2012. - 23.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
personalizirana prehrana; nutraceuticals; holistički i cjeloviti pristup
(personalized nutrition; nutraceuticals; holistic and integrative approach)
Sažetak
Dokazi o tome da način života i pojedine životne navike uvelike utječu na zdravlje čovjeka, postoje u brojnim znanstvenim istraživanjima i epidemiološkim ispitivanjima. Način pristupa pojedincu, bolje reći pacijentu, iz tog je razloga bitno promijenjen u posljednjem desetljeću. Uključivanje integrativnog, sveobuhvatnog pogleda na status pacijenta pokazuje se kao najbolji, najučinkovitiji i u konačnici, najisplativiji model. Cilj takve medicine koja se na integrativni način bavi individualnom osobom, podrazumijeva u prvom redu bolje predviđanje mogućnosti nastanka i prevencije bolesti. Osim toga, ako bolest i nastupi, liječenje je kraće i učinkovitije, a ujedno se i smanjuje mogućnost ponovnog vraćanja bolesti. Treba istaći da hrana nikada neće moći biti lijek koji će pacijenta u vrlo kratkom razdoblju izliječiti od postojećih patogena ili mu trenutno ukloniti bolove, međutim, uključivanjem personalizirane prehrane u svakodnevni životni ritam pacijenta, uvelike ćemo doprinijeti boljoj kvaliteti života pacijenta i pomoći u vraćanju zdravlja. U sklopu personaliziranog pristupa pacijentu, prehrana koja se zasniva na specifičnim potrebama svakog pojedinog pacijenta rezultirat će njenom maksimalnom iskoristivosti i uvelike doprinijeti općem stanju pacijenta. Pojedini principi u prehrani koji pomažu u liječenju bolesti, podrazumijevaju uključivanje namirnica koje imaju ulogu funkcionalne hrane. To su one namirnice koje svojim biološki aktivnim spojevima djeluju povoljno na pojedina stanja i simptome bolesti, te uvelike doprinose uspostavljanju ravnoteže našeg imunološkog sustava. Osim uobičajenih makro i mikro komponenata u prehrani, potrebno je pažljivo odabrati i kvalitetne nadopune prehrane u obliku pojedinih preparata i probiotika, jer smo najvećim dijelom nastanjeni bakterijama koje imaju jako važnu ulogu za zdravlje organizma. O takvom sveobuhvatnom pristupu, te o tome na sto treba paziti kad se pojedine namirnice i preparati preporučuju pojedincu kojem je neka tjelesna funkcija ugrožena bolešću, bit ce rijeci u ovom izlaganju.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
108-1081874-2419.
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Donatella Verbanac
(autor)