Pregled bibliografske jedinice broj: 594037
Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće
Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 594037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak
koagulanata u procesu obradbe vode za piće
(Effect of groundwater pH value on coagulation
process in drinking water treatment)
Autori
Ivanković, Ina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
57
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Nujić, Marija
Ključne riječi
podzemne vode ; željezo ; organske tvari ; uklanjanje organskih tvari ; koagulacija i flokulacija
(groundwater ; iron ; organic matter ; removal of organic substances ; coagulation and flocculation)
Sažetak
Podzemne vode su najznačajniji izvori pitke vode na području Istočne Hrvatske. Osnovne karakteristike vode na ovom području su visoka tvrdoća vode, povišene koncentracije željeza, mangana, amonijaka, arsena te organskih spojeva koje utječu na vodu za piće i procese obradbe vode za piće. U ovom istraživanju ispitan je utjecaj pH vrijednosti (5 ; 5, 5 ; 6 ; 6, 5 ; 7 ; 7, 5 ; 8 i 8, 5) na učinak tri koagulanta (FeCl3, Fe(NO3)3, i FeSO4) postupcima koagulacije i flokulacije. Željezo je dodano do koncentracije od 4 mg/L, a miješanje se provelo u dvije faze. Nakon prve faze miješanja od 2 minute na 200 okr/min, uzorci su miješani još 10 minuta na 30 okr/min. Nakon provedenih analiza, zaključuje se da su koagulanti FeCl3 i Fe(NO3)3 dali zadovoljavajuće rezultate, dok se koagulant FeSO4 pokazao nešto manje uspješnim posebice pri uklanjanju željeza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Groundwater is the most important source of
drinking water in the eastern Croatian. The basic
characteristics of groundwater in this area are
high water hardness, elevated concentrations of
iron, manganese, ammonium, arsenic, and organic
compounds that affect drinking water and treatment
processes of drinking water. In this research
effect of pH (5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5, 8 and 8.5)
on three coagulant type (FeCl3, Fe(NO3)3 and
FeSO4) by coagulation and flocculation processes
was investigated. Coagulants were dosed at iron
concentration of 4 mg/L and the samples were
stirred in two steps. After 2 minutes mixing at
200 rpm, samples were mixed 10 minutes at 30 rpm.
After conducted analyses, coagulants FeCl3 and
Fe(NO3)3 showed satisfying results, while FeSO4
proved to be less effective, especially in iron
removal.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek