Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 593577

ANTIFUNGALNI UČINAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA


Holjevac, Josipa
ANTIFUNGALNI UČINAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 593577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIFUNGALNI UČINAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA
(ANTIFUNGAL EFFECT OF BACTERIA Gluconobacter oxydans ISOLATED FROM APPLE)

Autori
Holjevac, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2012

Stranica
44

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
Gluconobacter oxydans; jabuke; jabučni sok; Penicillium expansum 565
(Gluconobacter oxydans; apples; apple juice; Penicillium expansum 565)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je izolirati Gluconobacter oxydans s jabuka te odrediti njezin mogući antifungalni učinak i utvrditi moguće inhibitorno djelovanje Gluconobacter oxydans na plavu plijesan, Penicillium expansum 565, najvažnijeg uzročnik kvarenja jabuka u skladištu. Bakterija Gluconobacter oxydans provodi nepotpunu oksidaciju glukoze u glukonsku kiselinu i ketokiseline. Gluconobacter oxydans je gram-negativna bakterija koja ne tvori endospore i pripada obitelji Acetobacteraceae. Najveća antifungalna aktivnost bakterije je primjećena između 3. i 9. dana, kada nije zabilježen porast kolonija, dok je nakon 12. dana promjer kolonije plijesni manji za 42.3%. Klasičnim mikrobiološkim metodama, MALDI- TOF MS analizom i API-testom, izolirana je i identificirana prirodno prisutna mikroflora jabuka. Iako istraživana bakterija Gluconobacter oxydans nije u potpunosti inhibirala rast plijesni u jabučnom soku, pokazala je visoku razinu učinkovitosti (72-78%). Gluconobacter oxydans djelomično inhibira rast plijesni Penicillium expansum 565.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Holjevac, Josipa
ANTIFUNGALNI UČINAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Holjevac, J. (2012) 'ANTIFUNGALNI UČINAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Holjevac, Josipa}, year = {2012}, pages = {44}, keywords = {Gluconobacter oxydans, jabuke, jabu\v{c}ni sok, Penicillium expansum 565}, title = {ANTIFUNGALNI U\v{C}INAK Gluconobacter oxydans IZOLIRANE S JABUKA}, keyword = {Gluconobacter oxydans, jabuke, jabu\v{c}ni sok, Penicillium expansum 565}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Holjevac, Josipa}, year = {2012}, pages = {44}, keywords = {Gluconobacter oxydans, apples, apple juice, Penicillium expansum 565}, title = {ANTIFUNGAL EFFECT OF BACTERIA Gluconobacter oxydans ISOLATED FROM APPLE}, keyword = {Gluconobacter oxydans, apples, apple juice, Penicillium expansum 565}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font