Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 593268

Razlike u unosu fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom


Hadži-Boškov, Josip
Razlike u unosu fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 593268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u unosu fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom
(Phytate intake by vegetarian and non-vegetarian diet)

Autori
Hadži-Boškov, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2012

Stranica
38

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
fitat; unos fitata; vegetarijanci; mineralne tvari; zdravstvena dobrobit
(phytate; phytate intake; vegetarians; minerals; health benefits)

Sažetak
Fitat, sol fitinske kiseline (inozitol-heksakisfosfata), biljci služi skladištenju fosfora i nekih drugih mineralnih tvari. Tijekom probave može inhibirati apsorpciju nekih nutrijenata, prije svega, cinka i željeza. Cilj ovog rada bio je provjeriti hipotezu da se, zbog obilja hrane biljnog podrijetla, vegetarijanskom prehranom unosi više fitata nego ne-vegetarijanskom. Prikupljeno je 60 jednodnevnih dnevnika prehrane uz vaganje, od toga 30 od vegetarijanaca i 30 od ne-vegetarijanaca na temelju kojih je izračunat njihov unos fitata. Prosječan dnevni unos fitata vegetarijanaca bio je 1879, 6 mg, a ne-vegetarijanaca 652, 9 mg (p<0, 05). U radu su predstavljene i neke strategije kojima se može utjecati na inhibicijski učinak, a objašnjen je i potencijalan zaštitni učinak fitata na organizam koji se više ne smatra antinutrijentom, nego korisnom fitokemikalijom. Vegetarijanci bi zbog veće izloženosti fitatima trebali posvetiti pažnju dovoljnom unosu željeza i cinka dok bi ne-vegetarijancima unos veći od procijenjenog mogao biti od koristi u prevenciji nekih kroničnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hadži-Boškov, Josip
Razlike u unosu fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hadži-Boškov, J. (2012) 'Razlike u unosu fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Had\v{z}i-Bo\v{s}kov, Josip}, year = {2012}, pages = {38}, keywords = {fitat, unos fitata, vegetarijanci, mineralne tvari, zdravstvena dobrobit}, title = {Razlike u unosu fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom}, keyword = {fitat, unos fitata, vegetarijanci, mineralne tvari, zdravstvena dobrobit}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Had\v{z}i-Bo\v{s}kov, Josip}, year = {2012}, pages = {38}, keywords = {phytate, phytate intake, vegetarians, minerals, health benefits}, title = {Phytate intake by vegetarian and non-vegetarian diet}, keyword = {phytate, phytate intake, vegetarians, minerals, health benefits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font