Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591258

Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata


Pavoković, Mariana
Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 591258 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata
(Effect of extrusion parameters of corn grits on the rheological properties of extrudates)

Autori
Pavoković, Mariana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2012

Stranica
38

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; reološka svojstva
(extrusion ; corn grits ; rheological properties)

Sažetak
Ekstruzija je suvremeni postupak obrade različitih vrsta sirovina i proizvodnje širokog spektra prehrambenih proizvoda, pri čemu se kao osnovna sirovina često koristi kukuruzna krupica. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata. Kukuruzna krupica vlažnosti 15% i 20% ekstrudirana je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN pri temperaturnom profilu 135/170 °C, uz upotrebu puževa konfiguracije 4:1 i 1:1. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni sa kontrolnim neekstrudiranim uzorcima kukuruzne krupice. Istraživanjem je utvrđeno da je ekspanzijski omjer veći kod ekstruzije pužem 4:1 i pri nižem sadržaju vlage. Nasipna masa je veća kod ekstruzije sa većim sadržajem vlage i upotrebom puža konfiguracije 1:1. Moć upijanja kukuruzne krupice povećala se nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka, a ekstruzija je imala značajan utjecaj i na reološka svojstva, pri čemu se viskoznost vrha smanjila kod svih uzoraka nakon provedenog procesa ekstruzije. Većina uzoraka je pokazala dobru stabilnost tijekom miješanja na visokoj temperaturi, što se može zaključiti iz niskih vrijednosti kidanja, dok „setback“ vrijednosti pokazuju da su neekstrudirani uzorci kukuruzne krupice najskloniji retrogradaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Pavoković, Mariana
Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pavoković, M. (2012) 'Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reološka svojstva ekstrudata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavokovi\'{c}, Mariana}, year = {2012}, pages = {38}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj parametara ekstruzije kukuruzne krupice na reolo\v{s}ka svojstva ekstrudata}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavokovi\'{c}, Mariana}, year = {2012}, pages = {38}, keywords = {extrusion, corn grits, rheological properties}, title = {Effect of extrusion parameters of corn grits on the rheological properties of extrudates}, keyword = {extrusion, corn grits, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font