Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591200

Raznolikost mikroflore u mesu i mesnim proizvodima


Kegalj, Andrijana; Krvavica, Marina; Ljubičić, Iva
Raznolikost mikroflore u mesu i mesnim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 3; 239-246 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 591200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Raznolikost mikroflore u mesu i mesnim proizvodima
(Diversity of microflora in meat and meat products)

Autori
Kegalj, Andrijana ; Krvavica, Marina ; Ljubičić, Iva

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14 (2012), 3; 239-246

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
meso ; mikroorganizmi ; mikroflora
(meat ; microorganisms ; microflora)

Sažetak
Pod mesom na tržištu ili u preradi podrazumijeva se mišićje (ili mišićno tkivo), s kožom ili bez nje, ovisno o vrsti stoke, peradi ili divljači, s pripadnim masnim i vezivnim tkivom, kostima i hrskavicama, krvnim i limfnim žilama, limfnim čvorovima i živcima u prirodnoj vezi. Zbog svog kemijskog sastava meso je izrazito pogodan medij za rast i razmnožavanje različitih mikroorganizama. Glavni izvori primarne (početne) mikroflore mesa su same životinje, radnici koji manipuliraju mesom, te proizvodna okolina. U početnoj mikroflori prevladavaju gram-negativne bakterije uključujući crijevne bakterije E. coli i Salmonella spp, te Pseudomonas spp, a od gram- pozitivnih najčešće se nalaze laktobacili i enterokoki. Na svježem trupu se može očekivati i veliki broj plijesni od kojih prevladavaju predstavnici rodova Penicillium, Mucor i Cladosporiu., a od kvasaca u mesu su najčešći rodovi Candida i Rhodotorula. Koja vrsta od početnih kontaminanata će preživjeti i prevladati ovisi o ukupnom broju prisutnih mikroorganizama, vrsti mikroorganizama, temperaturi i pH mesa, prisutnosti hranjivih tvari i prisutnosti kisika. Mikroorganizmi su s jedne strane uzročnici kvarenja mesa, ali istodobno svojim metabolizmom pridonose zrenju mesa, te konačnoj boji, okusu i mirisu mesa i mesnih prerađevina. Poznavanje optimalnih uvjeta rasta, razvoja i razmnožavanja pojedinih mikroorganizama omogućava upravljanje kvalitetom i održivošću mesa i mesnih proizvoda, te kreiranje tehnoloških postupaka prerade i metoda konzerviranja, također su i temelj za funkcionalno korištenje mikroorganizama u proizvodnji mesnih prerađevina.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Andrijana Kegalj (autor)

Avatar Url Iva Ljubičić (autor)

Avatar Url Marina Krvavica (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kegalj, Andrijana; Krvavica, Marina; Ljubičić, Iva
Raznolikost mikroflore u mesu i mesnim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 3; 239-246 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Kegalj, A., Krvavica, M. & Ljubičić, I. (2012) Raznolikost mikroflore u mesu i mesnim proizvodima. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (3), 239-246.
@article{article, author = {Kegalj, Andrijana and Krvavica, Marina and Ljubi\v{c}i\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {239-246}, keywords = {meso, mikroorganizmi, mikroflora}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Raznolikost mikroflore u mesu i mesnim proizvodima}, keyword = {meso, mikroorganizmi, mikroflora} }
@article{article, author = {Kegalj, Andrijana and Krvavica, Marina and Ljubi\v{c}i\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {239-246}, keywords = {meat, microorganisms, microflora}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Diversity of microflora in meat and meat products}, keyword = {meat, microorganisms, microflora} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font