Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591182

Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj


Kegalj, Andrijana; Krvavica, Marina; Vrdoljak, Marija; Ljubičić, Iva; Dragaš, Marijana
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 443-449 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 591182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj
(Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia)

Autori
Kegalj, Andrijana ; Krvavica, Marina ; Vrdoljak, Marija ; Ljubičić, Iva ; Dragaš, Marijana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 6; 443-449

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
ovčje meso ; proizvodnja ; trendovi
(sheep meat ; production ; trends)

Sažetak
Proizvodnja mesa kao grana ovčje proizvodnje intenzivnije se razvija početkom 19. stoljeća u zemljama zapadne Europe i na istoku SAD-a zbog porasta broja stanovništva i razvoja industrije. U ovčarstvu, više nego u drugim granama stočarstva, unutar Europske unije postoje znatne razlike u tehnologiji proizvodnje, što dovodi do lokalnih razlika u karakteristikama mesa. Sustav ovčarske proizvodnje se može podijeliti na ekstenzivni koji prevladava u zemljama Sredozemlja, u kojem se kolje sisajuća janjad male tjelesne težine i intenzivni u zemljama Sjeverne Europe u kojima je na cijeni janjad veće tjelesne težine. Posljednjih godina proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa je u padu, najvećim dijelom zbog pojave zarazne šepavosti ovaca, te zbog reforme ZPP-a (zajednička poljoprivredna politika) i velikog uvoza ovaca i ovčjeg mesa iz Novog Zelanda i Australije. Iz istih je razloga u padu proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa u Hrvatskoj, a dijelom i zbog Domovinskog rata u kojem je broj ovaca prepolovljen. Prema statističkim podacima iz 2009. godine još uvijek nije postignut broj ovaca iz 1991. godine. Kao i u ostalim sredozemnim zemljama, i u Hrvatskoj se kolje sisajuća janjad koja se konzumira u komadu ili rasječena u 2-4 komada. Dva najpoznatija tradicionalna suhomesnata proizvoda od ovčjeg mesa su kaštradina i stelja od kojih niti jedan nije zaštićen.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Kegalj, Andrijana; Krvavica, Marina; Vrdoljak, Marija; Ljubičić, Iva; Dragaš, Marijana
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 443-449 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Kegalj, A., Krvavica, M., Vrdoljak, M., Ljubičić, I. & Dragaš, M. (2011) Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (6), 443-449.
@article{article, author = {Kegalj, Andrijana and Krvavica, Marina and Vrdoljak, Marija and Ljubi\v{c}i\'{c}, Iva and Draga\v{s}, Marijana}, year = {2011}, pages = {443-449}, keywords = {ov\v{c}je meso, proizvodnja, trendovi}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Stanje i trendovi proizvodnje ov\v{c}jeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj}, keyword = {ov\v{c}je meso, proizvodnja, trendovi} }
@article{article, author = {Kegalj, Andrijana and Krvavica, Marina and Vrdoljak, Marija and Ljubi\v{c}i\'{c}, Iva and Draga\v{s}, Marijana}, year = {2011}, pages = {443-449}, keywords = {sheep meat, production, trends}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia}, keyword = {sheep meat, production, trends} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font