Pregled bibliografske jedinice broj: 591182
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 443-449 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 591182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u
Europskoj uniji i Hrvatskoj
(Current state and trends in production of sheep
meat in EU and Croatia)
Autori
Kegalj, Andrijana ; Krvavica, Marina ; Vrdoljak, Marija ; Ljubičić, Iva ; Dragaš, Marijana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 6;
443-449
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
ovčje meso ; proizvodnja ; trendovi
(sheep meat ; production ; trends)
Sažetak
Proizvodnja mesa kao grana ovčje proizvodnje intenzivnije se razvija početkom 19. stoljeća u zemljama zapadne Europe i na istoku SAD-a zbog porasta broja stanovništva i razvoja industrije. U ovčarstvu, više nego u drugim granama stočarstva, unutar Europske unije postoje znatne razlike u tehnologiji proizvodnje, što dovodi do lokalnih razlika u karakteristikama mesa. Sustav ovčarske proizvodnje se može podijeliti na ekstenzivni koji prevladava u zemljama Sredozemlja, u kojem se kolje sisajuća janjad male tjelesne težine i intenzivni u zemljama Sjeverne Europe u kojima je na cijeni janjad veće tjelesne težine. Posljednjih godina proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa je u padu, najvećim dijelom zbog pojave zarazne šepavosti ovaca, te zbog reforme ZPP-a (zajednička poljoprivredna politika) i velikog uvoza ovaca i ovčjeg mesa iz Novog Zelanda i Australije. Iz istih je razloga u padu proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa u Hrvatskoj, a dijelom i zbog Domovinskog rata u kojem je broj ovaca prepolovljen. Prema statističkim podacima iz 2009. godine još uvijek nije postignut broj ovaca iz 1991. godine. Kao i u ostalim sredozemnim zemljama, i u Hrvatskoj se kolje sisajuća janjad koja se konzumira u komadu ili rasječena u 2-4 komada. Dva najpoznatija tradicionalna suhomesnata proizvoda od ovčjeg mesa su kaštradina i stelja od kojih niti jedan nije zaštićen.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Marija Vrdoljak
(autor)
Marijana Drinovac-Topalović
(autor)
Marina Krvavica
(autor)
Andrijana Kegalj
(autor)
Iva Ljubičić
(autor)