Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590997

PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA


Blažić, Marijana
PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA
(APPLICATION OF β-GALACTOSIDASE AND PROBIOTIC BACTERIA IN THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL FERMENTED DAIRY PRODUCTS)

Autori
Blažić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.03

Godina
2012

Stranica
167

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
β-galaktozidaza; jogurt sa smanjenom koncentracijom laktoze; probiotički ovčji sirevi; Bifidobacterium animalis subsp. lactis; Lactobacillus acidophilus; autohtone starter kulture
(β-galactosidase; lactose-reduced yoghurt; probiotic ewe’s cheese; Bifidobacterium animalis subsp. lactis; Lactobacillus acidophilus; autochthonous starter cultures)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio istražiti primjenu -galaktozidaze u svrhu proizvodnje jogurta sa smanjenom koncentracijom laktoze i primjenu autohtonih starter kultura i probiotičkih bakterija u sirevima od ovčjeg mlijeka u svrhu razvoja novih funkcionalnih fermentiranih mliječnih proizvoda. Utvrđeni su parametri biotehnološkog procesa proizvodnje jogurta sa smanjenom koncentracijom laktoze i procesa proizvodnje ovčjih sireva kako bi aktivnost i broj živih probiotičkih bakterija u gotovom proizvodu i tijekom čuvanja bio dostatan za postizanje fukcionalnog, probiotičkog učinka na zdravlje potrošača. Dobiveni rezultati pokazuju da su svježi i polutvrdi ovčji sirevi pogodan matriks za primjenu probiotičkih kultura te da se primjenom odabranih autohtonih starter kultura umjesto komercijalnih, u proizvodnji svježih ovčjih sireva, postižu senzorska svojstva sličnija tradicionalno proizvedenim sirevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)

Avatar Url Marijana Blazic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažić, Marijana
PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blažić, M. (2012) 'PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2012}, pages = {167}, keywords = {β-galaktozidaza, jogurt sa smanjenom koncentracijom laktoze, probioti\v{c}ki ov\v{c}ji sirevi, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, autohtone starter kulture}, title = {PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTI\v{C}KIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJE\v{C}NIH PROIZVODA}, keyword = {β-galaktozidaza, jogurt sa smanjenom koncentracijom laktoze, probioti\v{c}ki ov\v{c}ji sirevi, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, autohtone starter kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2012}, pages = {167}, keywords = {β-galactosidase, lactose-reduced yoghurt, probiotic ewe’s cheese, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, autochthonous starter cultures}, title = {APPLICATION OF β-GALACTOSIDASE AND PROBIOTIC BACTERIA IN THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL FERMENTED DAIRY PRODUCTS}, keyword = {β-galactosidase, lactose-reduced yoghurt, probiotic ewe’s cheese, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus acidophilus, autochthonous starter cultures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font