Pregled bibliografske jedinice broj: 590997
PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA
PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA β-GALAKTOZIDAZE I PROBIOTIČKIH BAKTERIJA U PROIZVODNJI FUNKCIONALNIH FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA
(APPLICATION OF β-GALACTOSIDASE AND PROBIOTIC BACTERIA IN THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL FERMENTED DAIRY PRODUCTS)
Autori
Blažić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.03
Godina
2012
Stranica
167
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
β-galaktozidaza; jogurt sa smanjenom koncentracijom laktoze; probiotički ovčji sirevi; Bifidobacterium animalis subsp. lactis; Lactobacillus acidophilus; autohtone starter kulture
(β-galactosidase; lactose-reduced yoghurt; probiotic ewe’s cheese; Bifidobacterium animalis subsp. lactis; Lactobacillus acidophilus; autochthonous starter cultures)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio istražiti primjenu -galaktozidaze u svrhu proizvodnje jogurta sa smanjenom koncentracijom laktoze i primjenu autohtonih starter kultura i probiotičkih bakterija u sirevima od ovčjeg mlijeka u svrhu razvoja novih funkcionalnih fermentiranih mliječnih proizvoda. Utvrđeni su parametri biotehnološkog procesa proizvodnje jogurta sa smanjenom koncentracijom laktoze i procesa proizvodnje ovčjih sireva kako bi aktivnost i broj živih probiotičkih bakterija u gotovom proizvodu i tijekom čuvanja bio dostatan za postizanje fukcionalnog, probiotičkog učinka na zdravlje potrošača. Dobiveni rezultati pokazuju da su svježi i polutvrdi ovčji sirevi pogodan matriks za primjenu probiotičkih kultura te da se primjenom odabranih autohtonih starter kultura umjesto komercijalnih, u proizvodnji svježih ovčjih sireva, postižu senzorska svojstva sličnija tradicionalno proizvedenim sirevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb