Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590978

Uloga S – proteina u autoagregaciji i koagregaciji Lactobacillus vrsta


Pudić, Iva
Uloga S – proteina u autoagregaciji i koagregaciji Lactobacillus vrsta, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga S – proteina u autoagregaciji i koagregaciji Lactobacillus vrsta
(Function of S-layer proteins in autoaggregation and coaggregation of Lactobacillus strains)

Autori
Pudić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.06

Godina
2012

Stranica
32

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
S-proteini; autoagregacija; koagregacija; probiotici
(S-layer proteins; autoaggregatin; coaggregation; probiotics)

Sažetak
Osim primjene u industrijskim fermentacijama, bakterije mliječne kiseline (BMK) čine važan dio mikrobne populacije prirodnih ekosustava poput urogenitalnog i gastrointestinalnog trakta ljudi i životinja. Pojedini sojevi BMK su definirani i kao probiotici koji doprinose poboljšanju zdravlja na prirodan način, a autoagregacija i koagregacija BMK su važna svojstva koja se iskazuju u definiranju svojstva adhezije probiotičkih sojeva. U ovom radu istražena je uloga S-proteina (eng. Surface layer proteins) u autoagregaciji BMK koji na površini svojih stanica imaju parakristalni sloj S – proteina: Lactobacillus brevis D6, L. brevis ZG1, L. brevis SF9B i L. paraplantarum SF15B. Istražena je i koagregacija navedenih sojeva BMK s patogenom Salmonella eneterica serovar Typhimurium što može biti važno svojstvo u kompetitivnoj ekskluziji patogenih bakterija u GIT. Svi probiotički sojevi iskazuju veću sposobnost autoagregacije i koagregacije kada na svojoj površini sadrže S – proteine, nego kada su im ti proteini bili uklonjeni. Stoga se može zaključiti da S – proteini imaju važnu ulogu u agregaciji BMK.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pudić, Iva
Uloga S – proteina u autoagregaciji i koagregaciji Lactobacillus vrsta, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pudić, I. (2012) 'Uloga S – proteina u autoagregaciji i koagregaciji Lactobacillus vrsta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pudi\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {32}, keywords = {S-proteini, autoagregacija, koagregacija, probiotici}, title = {Uloga S – proteina u autoagregaciji i koagregaciji Lactobacillus vrsta}, keyword = {S-proteini, autoagregacija, koagregacija, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pudi\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {32}, keywords = {S-layer proteins, autoaggregatin, coaggregation, probiotics}, title = {Function of S-layer proteins in autoaggregation and coaggregation of Lactobacillus strains}, keyword = {S-layer proteins, autoaggregatin, coaggregation, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font