Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590958

Osjetljivost autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline na antibiotike i antibiotička rezistencija


Grubač, Helena
Osjetljivost autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline na antibiotike i antibiotička rezistencija, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki faklutet, Zagreb


CROSBI ID: 590958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osjetljivost autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline na antibiotike i antibiotička rezistencija
(The susceptibility of the autochthonous isolates of lactic acid bacteria to antibiotics and antibiotic resistance)

Autori
Grubač, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faklutet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2012

Stranica
53

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
tradicionalno proizvedeni sir; osjetljivost na antibiotike; probiotičke starter kulture; antibiotička rezistencija; rezistencija na vankomicin
(autochthonous fresh cheese; susceptibility to antibiotics; probiotic starter cultures; resistance to antibiotics; restistance to vancomycin)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati osjetljivost na antibiotike 88 autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline (BMK) izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva od nepasteriziranog mlijeka sa svrhom odabira predstavnika Lactobacillus, Lactococcus, Enterococcus i Leuconostoc vrsta kao potencijalnih probiotičkih starter kultura. Autohtoni sojevi BGAL1-1, BGLE1-6, ZG5-9, ZG2-25, ZG1-54, ZG1-27, ZG1-19, BGAL3-19, BGGO5-3, BGRE2-43, ZG5-20, ZG4-14, ZG3-19, ZG3-18 i ZG3-17 iskazuju najuspješnije preživljavanje u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT). Ispitivana je osjetljivost svih 88 sojeva na 12 različitih antibiotika. 46 sojeva je bilo otporno na streptomicin, a 36 sojeva na neomicin. Samo jedan soj je bio otporan na tetraciklin, dva soja na penicilin G, ampicilin i novobiocin, te 3 soja na klindamicin. Nadalje, 24 od 88 sojeva su bila otporna na vankomicin koji pripada grupi glikopeptidnih antibiotika. Rezultati E-testa su pokazali da su sojevi BGGO7-28, BGAL1-1, BGLE1-6 i BGGO5-3 rezistentni na antibiotik eritromicin, dok su sojevi BGGO5-7, BGGO5-47, ZG2-25, ZG3-17, ZG3-18, ZG4-14 i ZG5-9 rezistentni na vankomicin. Posebno je ispitana rezistencija soja E. FaeciumBGAL3-19 na vankomicin i to PCR metodom sa specifičnim početnicama za VanA, VanB i VanC gene za rezistenciju na vankomicin. Samo su pozitivne kontrole pokazale DNK bendove koje odgovaraju vanA i vanB genima te vanC1 i vanC2 genima odgovornih za rezistenciju na vankomicin, što znači da rezistencija autohtonog soja E. faecium BGAL3-19 nije posljedica, već nam od prije znanih, prenosivih vanA ili vanB gena rezistencije na vankomicin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubač, Helena
Osjetljivost autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline na antibiotike i antibiotička rezistencija, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki faklutet, Zagreb
Grubač, H. (2012) 'Osjetljivost autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline na antibiotike i antibiotička rezistencija', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki faklutet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gruba\v{c}, Helena}, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {tradicionalno proizvedeni sir, osjetljivost na antibiotike, probioti\v{c}ke starter kulture, antibioti\v{c}ka rezistencija, rezistencija na vankomicin}, title = {Osjetljivost autohtonih izolata bakterija mlije\v{c}ne kiseline na antibiotike i antibioti\v{c}ka rezistencija}, keyword = {tradicionalno proizvedeni sir, osjetljivost na antibiotike, probioti\v{c}ke starter kulture, antibioti\v{c}ka rezistencija, rezistencija na vankomicin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gruba\v{c}, Helena}, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {autochthonous fresh cheese, susceptibility to antibiotics, probiotic starter cultures, resistance to antibiotics, restistance to vancomycin}, title = {The susceptibility of the autochthonous isolates of lactic acid bacteria to antibiotics and antibiotic resistance}, keyword = {autochthonous fresh cheese, susceptibility to antibiotics, probiotic starter cultures, resistance to antibiotics, restistance to vancomycin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font