Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590955

Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva


Hasanović, Andrea
Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva
(Characterization of autochthonous Enterococcus species isolated from traditionally produced cheeses)

Autori
Hasanović, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2011

Stranica
44

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
autohtoni svježi sir; Enterococcus; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture
(autochthonous fresh cheese; Enterococcus; identification by 16S rRNA gene sequencing; probiotic starter cultures)

Sažetak
U ovom radu provedena je izolacija autohtonih bakterija mliječne kiseline (BMK) iz tradicionalno proizvedenih sireva s ciljem odabira predstavnika Enterococcus vrsta kao potencijalnih probiotičkih starter kultura. Pomoću klasičnih mikrobioloških metoda odabrani autohtoni izolati su okarakterizirani kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, kuglasti, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Provedena je genotipska identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena prema kojoj je među odabranim autohtonim BMK bilo prisutno 7 različitih bakterijskih sojeva iz roda Enterococcus. Autohtoni sojevi BMK BGRE 2-24, BGRE 2-43 i BGBU 1-42 najbolje preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ispitivanjem osjetljivosti Enterococcus vrsta na 12 različitih antibiotika, utvrđeno je da Enterococcus faecalis / durans / faecium BGBU 1-41 nije osjetljiv na neomicin i streptomicin, kao i sojevi Enterococcus faecalis BGRE 2-24 i Enterococcus faecium/ durans BGRE 2-57, dok Enterococcus faecium / durans BGBU 1-42 i Enterococcus hirae / faecium BGRE 2-43 nisu osjetljivi na streptomicin, ali jesu na neomicin koji također pripada skupini aminoglikozidnih antibiotika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hasanović, Andrea
Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hasanović, A. (2011) 'Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasanovi\'{c}, Andrea}, year = {2011}, pages = {44}, keywords = {autohtoni svje\v{z}i sir, Enterococcus, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, probioti\v{c}ke starter kulture}, title = {Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva}, keyword = {autohtoni svje\v{z}i sir, Enterococcus, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, probioti\v{c}ke starter kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasanovi\'{c}, Andrea}, year = {2011}, pages = {44}, keywords = {autochthonous fresh cheese, Enterococcus, identification by 16S rRNA gene sequencing, probiotic starter cultures}, title = {Characterization of autochthonous Enterococcus species isolated from traditionally produced cheeses}, keyword = {autochthonous fresh cheese, Enterococcus, identification by 16S rRNA gene sequencing, probiotic starter cultures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font