Pregled bibliografske jedinice broj: 590955
Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva
Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija autohtonih Enterococcus vrsta izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva
(Characterization of autochthonous Enterococcus species isolated from traditionally produced cheeses)
Autori
Hasanović, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2011
Stranica
44
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
autohtoni svježi sir; Enterococcus; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture
(autochthonous fresh cheese; Enterococcus; identification by 16S rRNA gene sequencing; probiotic starter cultures)
Sažetak
U ovom radu provedena je izolacija autohtonih bakterija mliječne kiseline (BMK) iz tradicionalno proizvedenih sireva s ciljem odabira predstavnika Enterococcus vrsta kao potencijalnih probiotičkih starter kultura. Pomoću klasičnih mikrobioloških metoda odabrani autohtoni izolati su okarakterizirani kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, kuglasti, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Provedena je genotipska identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena prema kojoj je među odabranim autohtonim BMK bilo prisutno 7 različitih bakterijskih sojeva iz roda Enterococcus. Autohtoni sojevi BMK BGRE 2-24, BGRE 2-43 i BGBU 1-42 najbolje preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ispitivanjem osjetljivosti Enterococcus vrsta na 12 različitih antibiotika, utvrđeno je da Enterococcus faecalis / durans / faecium BGBU 1-41 nije osjetljiv na neomicin i streptomicin, kao i sojevi Enterococcus faecalis BGRE 2-24 i Enterococcus faecium/ durans BGRE 2-57, dok Enterococcus faecium / durans BGBU 1-42 i Enterococcus hirae / faecium BGRE 2-43 nisu osjetljivi na streptomicin, ali jesu na neomicin koji također pripada skupini aminoglikozidnih antibiotika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)