Pregled bibliografske jedinice broj: 590954
Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri
Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri
(Composition and properties of autochthonus population of lactic acid bacteria in traditionally produced cheeses in brine)
Autori
Borovac, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.02
Godina
2012
Stranica
47
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
sir u salamuri; bakterije mliječne kiseline; probiotičke starter kulture
(cheese in brine; lactic acid bacteria; probiotic starter cultures)
Sažetak
Autohtonu populaciju bakterija mliječne kiseline (BMK) u tradicionalno proizvedenom siru u salamuri čine bakterijske vrste koje pripadaju rodovima Lactococcus, Enterococcus, Leuconostoc i Lactobacillus. Odabrano je 14 autohtonih izolata koji su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirani kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, štapići i koki, koji spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, jer proizvode mliječnu kiselinu u visokim koncentracijama. Autohtoni sojevi BGRE2-24 I BGRE2-43 najuspješnije preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ispitana je i osjetljivost bakterija na 12 antibiotika, te je utvrđeno da je večina bakterijkih sojeva osjetljiva na sve ispitivane antibiotike. Međutim, sojevi VL1-13 i VL1-24 nisu bili osjetljivi na neomicin, vankomicin i streptomicin, sojevi BGBU1-41, BGRE2-24 i BGRE2-57 na neomicin i streptomicin, sojevi BGBU1-42, BGRE2-21 i BGRE2-43 na streptomicin, a soj BGBU1-16 nije bio osjetljiv na neomicin. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da se svi sojevi BMK međusobno razlikuju prema dobivenom proteinskom profilu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)