Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590954

Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri


Borovac, Sanja
Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri
(Composition and properties of autochthonus population of lactic acid bacteria in traditionally produced cheeses in brine)

Autori
Borovac, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.02

Godina
2012

Stranica
47

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
sir u salamuri; bakterije mliječne kiseline; probiotičke starter kulture
(cheese in brine; lactic acid bacteria; probiotic starter cultures)

Sažetak
Autohtonu populaciju bakterija mliječne kiseline (BMK) u tradicionalno proizvedenom siru u salamuri čine bakterijske vrste koje pripadaju rodovima Lactococcus, Enterococcus, Leuconostoc i Lactobacillus. Odabrano je 14 autohtonih izolata koji su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirani kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, štapići i koki, koji spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, jer proizvode mliječnu kiselinu u visokim koncentracijama. Autohtoni sojevi BGRE2-24 I BGRE2-43 najuspješnije preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ispitana je i osjetljivost bakterija na 12 antibiotika, te je utvrđeno da je večina bakterijkih sojeva osjetljiva na sve ispitivane antibiotike. Međutim, sojevi VL1-13 i VL1-24 nisu bili osjetljivi na neomicin, vankomicin i streptomicin, sojevi BGBU1-41, BGRE2-24 i BGRE2-57 na neomicin i streptomicin, sojevi BGBU1-42, BGRE2-21 i BGRE2-43 na streptomicin, a soj BGBU1-16 nije bio osjetljiv na neomicin. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da se svi sojevi BMK međusobno razlikuju prema dobivenom proteinskom profilu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Borovac, Sanja
Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Borovac, S. (2012) 'Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Borovac, Sanja}, year = {2012}, pages = {47}, keywords = {sir u salamuri, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ke starter kulture}, title = {Sastav i svojstva autohtone populacije bakterija mlije\v{c}ne kiseline iz tradicionalno proizvedenih sireva u salamuri}, keyword = {sir u salamuri, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ke starter kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Borovac, Sanja}, year = {2012}, pages = {47}, keywords = {cheese in brine, lactic acid bacteria, probiotic starter cultures}, title = {Composition and properties of autochthonus population of lactic acid bacteria in traditionally produced cheeses in brine}, keyword = {cheese in brine, lactic acid bacteria, probiotic starter cultures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font