Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590951

Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima


Bogdan, Ana
Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590951 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima
(Characterization of autochthonous lactic acid bacteria from the traditionally produced Croatian fresh cheeses)

Autori
Bogdan, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.12

Godina
2011

Stranica
62

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture; svježi sir
(lactic acid bacteria; identification by sequencing 16S rRNA gene; probiotic starter cultures; fresh cheese)

Sažetak
Primjenom klasičnih mikrobioloških metoda, odabrane autohtone bakterije mliječne kiseline (BMK) su okarakterizirane kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni koki ili štapići, koji uspješno spuštaju pH vrijednost, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline, nakon prekonoćnog uzgoja u MRS ili GM17 hranjivim podlogama. U konačnici je odabrano 20 različitih autohtonih BMK za ispitivanja probiotičkih svojstava. Odabrane BMK su identificirane sekvencioniranjem 16S rRNA gena te je ustanovljeno da pripadaju različitim rodovima BMK: Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Streptococcus i Enterococcus. Ispitana je osjetljivost autohtonih BMK na različite skupine antibiotika, kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije. Šesnaest od dvadeset izolata BMK je osjetljivo na sve ispitane antibiotike, dok se kod većine BMK antibiotik streptomicin nije pokazao učinkovit, što je vjerojatno posljedica osjetljivosti molekule streptomicina na niske pH vrijednosti koje su posljedica sinteze visokih koncentracija mliječne kiseline koja je primarni metabolit BMK. Ispitano je i preživljavanje autohtonih BMK u simuliranim uvjetima GIT. Većina autohtonih izolata BMK uspješno preživljava nepovoljne uvjete GIT in vitro, a osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti simuliranog želučanog soka 2 pokazali su izolati: ZG 1-54, ZG 2-25, ZG 3-17 i ZG 3-18. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da soj BGGO 7-28 posjeduje S-layer protein koji može imati važnu ulogu u probiotičkim svojstvima ovog soja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogdan, Ana
Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bogdan, A. (2011) 'Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogdan, Ana}, year = {2011}, pages = {62}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, probioti\v{c}ke starter kulture, svje\v{z}i sir}, title = {Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mlije\v{c}ne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svje\v{z}im sirevima}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, probioti\v{c}ke starter kulture, svje\v{z}i sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogdan, Ana}, year = {2011}, pages = {62}, keywords = {lactic acid bacteria, identification by sequencing 16S rRNA gene, probiotic starter cultures, fresh cheese}, title = {Characterization of autochthonous lactic acid bacteria from the traditionally produced Croatian fresh cheeses}, keyword = {lactic acid bacteria, identification by sequencing 16S rRNA gene, probiotic starter cultures, fresh cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font