Pregled bibliografske jedinice broj: 590951
Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima
Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590951 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline u tradicionalno proizvedenim hrvatskim svježim sirevima
(Characterization of autochthonous lactic acid bacteria from the traditionally produced Croatian fresh cheeses)
Autori
Bogdan, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2011
Stranica
62
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture; svježi sir
(lactic acid bacteria; identification by sequencing 16S rRNA gene; probiotic starter cultures; fresh cheese)
Sažetak
Primjenom klasičnih mikrobioloških metoda, odabrane autohtone bakterije mliječne kiseline (BMK) su okarakterizirane kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni koki ili štapići, koji uspješno spuštaju pH vrijednost, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline, nakon prekonoćnog uzgoja u MRS ili GM17 hranjivim podlogama. U konačnici je odabrano 20 različitih autohtonih BMK za ispitivanja probiotičkih svojstava. Odabrane BMK su identificirane sekvencioniranjem 16S rRNA gena te je ustanovljeno da pripadaju različitim rodovima BMK: Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Streptococcus i Enterococcus. Ispitana je osjetljivost autohtonih BMK na različite skupine antibiotika, kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije. Šesnaest od dvadeset izolata BMK je osjetljivo na sve ispitane antibiotike, dok se kod većine BMK antibiotik streptomicin nije pokazao učinkovit, što je vjerojatno posljedica osjetljivosti molekule streptomicina na niske pH vrijednosti koje su posljedica sinteze visokih koncentracija mliječne kiseline koja je primarni metabolit BMK. Ispitano je i preživljavanje autohtonih BMK u simuliranim uvjetima GIT. Većina autohtonih izolata BMK uspješno preživljava nepovoljne uvjete GIT in vitro, a osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti simuliranog želučanog soka 2 pokazali su izolati: ZG 1-54, ZG 2-25, ZG 3-17 i ZG 3-18. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da soj BGGO 7-28 posjeduje S-layer protein koji može imati važnu ulogu u probiotičkim svojstvima ovog soja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)