Pregled bibliografske jedinice broj: 590852
Usporedba mogućnosti adaptacije na simulirane stresne uvjete gastrointestinalnog trakta Enterococcus i Lactococcus vrsta bakterija mliječne kiseline
Usporedba mogućnosti adaptacije na simulirane stresne uvjete gastrointestinalnog trakta Enterococcus i Lactococcus vrsta bakterija mliječne kiseline, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba mogućnosti adaptacije na simulirane stresne uvjete gastrointestinalnog trakta Enterococcus i Lactococcus vrsta bakterija mliječne kiseline
(Comparison of options to adapt to stressful conditions simulated gastrointestinal tract Enterococcus and Lactococcus species of lactic acid bacteria)
Autori
Kanižaj, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2012
Stranica
59
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline; prebiotički supstrati; kolesterol; stres
(autochthonous lactic acid bacteria isolates; prebiotic supstrates; cholesterol; stress)
Sažetak
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata fukcionalna su svojstva probiotičkih sojeva koja dodatno mogu doprinijeti njihovim poželjnim učincima na zdravlje domaćina. Odabrani sojevi Lactococcus i Enterococcus vrsta zadovoljili su opće kriterije za izbor probiotičkih sojeva. Kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije, ispitivana je osjetljivost autohtonih izolata BMK na 5 antibiotika. Ispitivanjem je pokazano je da je soj ZG1-54 je osjetljiv na svih šest ispitivanih antibiotika, dok su sojevi BGAL1-1 i BGLE1-6 pokazali rezistenciju na eritromicin, a soj ZG5-9 na tetraciklin i vankomicin. U svrhu postizanja pojačanog, odnosno sinbiotičkog učinka, ispitivana je asimilacija prebiotičkih supstrata (manitola, laktuloze, raftiloze i inulina) s odabranim probiotičkim sojevima BGAL1-1, BGLE1-6, ZG1-54, ZG5-9. Rast odabranih sojeva, promjena pH i sinteza mliječne kiseline najveći su prilikom uzgoja u hranjivim podlogama s manitolom i laktulozom kao prebiotičkim supstratima. Za određivanje bazičnih i kiselih svojstava mikrobnih stanica korištena je metoda mikrobne adhezije u 3 otapala. Velik postotak adhezije stanica BGAL1-1 na heksan upućuje na njihovu hidrofobnost, a rezultati ispitivanja mikrobne adhezije na kloroform pokazuju afinitet ispitivanih BMK za to kiselo otapalo, što upućuje na njihova elektron-donorska svojstva. Izabrani probiotički sojevi ne pokazuju antagonizam jedni prema drugima te mogu rasti kao združena kultura u istoj hranjivoj podlozi. Odabrani sojevi imaju sposobnost asimilacije kolesterola, što bi moglo biti još jedno poželjno svojstvo probiotičkih bakterija, ali ta asimilacija kolesterola je slaba u prisutnosti žučnih soli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)