Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590839

Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura


Leboš Pavunc, Andreja
Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura
(Phenotypic and genotypic characterization of lactic acid bacterial strains for the production of probiotic and functional starter cultures)

Autori
Leboš Pavunc, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2012

Stranica
161

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; probiotici; autohtone starter kulture; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium
(lactic acid bacteria; probiotics; autochthonous starter cultures; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je izolacija, identifikacija i karakterizacija prirodno prisutnih sojeva bakterija mliječne kiseline, odgovornih za autentičan okus i teksturu tradicionalnog svježeg sira, kako bi se koristile kao funkcionalne starter kulture s probiotičkim djelovanjem ili kao dodatak starter kulturama. Posebno je istraženo antimikrobno djelovanje s naglaskom na bakteriocinsku aktivnost izoliranih sojeva kao važno svojstvo u suzbijanju nepoželjnih mikroorganizama tijekom biotehnološke proizvodnje fermentiranih proizvoda, a također i važno probiotičko svojstvo pri natjecanju za mjesta vezanja i nutrijente u gastrointestinalnom traktu domaćina. Fenotipski i genotipski okarakterizirani sojevi bakterija mliječne kiseline su proizvedeni kao suhe aktivne kulture, postupkom liofilizacije, pri čemu je istražen zaštitni učinak različitih lioprotektora na njihovo preživljavanje. Provedena je i mikroinkapsulacija odabranih sojeva, u različitim nosačima, uz ispitivanje zaštitnog utjecaja mikroinkapsulacije u stresnim uvjetima. Svježi sirevi, proizvedeni s autohtonim sojevima pojedinačno ili u kombinaciji s komercijalnom starter kulturom su uspoređeni sa svježim sirom proizvedenim samo s komercijalnom starter kulturom te s tradicionalnim svježim sirom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Leboš Pavunc, Andreja
Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Leboš Pavunc, A. (2012) 'Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lebo\v{s} Pavunc, Andreja}, year = {2012}, pages = {161}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, autohtone starter kulture, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, title = {Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, autohtone starter kulture, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lebo\v{s} Pavunc, Andreja}, year = {2012}, pages = {161}, keywords = {lactic acid bacteria, probiotics, autochthonous starter cultures, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, title = {Phenotypic and genotypic characterization of lactic acid bacterial strains for the production of probiotic and functional starter cultures}, keyword = {lactic acid bacteria, probiotics, autochthonous starter cultures, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font