Pregled bibliografske jedinice broj: 590594
Genetska varijabilnost morfoloških svojstava i kvalitete hrvatske germplazme pšenice
Genetska varijabilnost morfoloških svojstava i kvalitete hrvatske germplazme pšenice, 2012., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 590594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetska varijabilnost morfoloških svojstava i
kvalitete hrvatske germplazme pšenice
(Genetic variability of morphologic characteristics
and quality of Croation wheat germplasm)
Autori
Rukavina, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.05
Godina
2012
Stranica
113
Mentor
Marić, Sonja
Neposredni voditelj
Čupić, Tihomir
Ključne riječi
Genenetska varijabilnost ; pšenica ; sorta ; DUS morfološka svojstva ; glutenini ; ω - glijadini ; albumini
(Genetic variability ; wheat ; variety ; DUS morphological characteristics ; glutenins ; ω – gliadins ; albumins)
Sažetak
U ovom istraživanju ispitana je genetska varijabilnost hrvatske germplazme ozime pšenice na osnovu morfoloških svojstava i analize bjelančevina. Istraživanje je provedeno na 50 sorata ozime pšenice porijeklom iz svih pet oplemenjivačkih centara pšenice u Hrvatskoj. Glavni ciljevi bili su: (1) procjena genetske varijabilnosti na temelju morfoloških svojstava, (2) procjena genetske varijabilnosti na temelju gluteninskih, glijadinskih i albuminskih lokusa, (3) identifikacija najudaljenijih sorata najboljih morfoloških svojstava te svojstava kvalitete kao novih roditeljskih kombinacija i (4) procjena vrijednosti morfoloških i biokemijskih svojstava za utvrđivanje kriterija različitosti sorti pšenice u postupku DUS ispitivanja. Poljski pokusi postavljeni su na dvije lokacije po slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja tijekom dvije godine (2008./2009., 2009./2010.). U analizu morfoloških podataka bila su uključena 22 svojstva prema UPOV vodiču za DUS ispitivanje pšenice. Za svojstvo sezonalni tip provedeni su zasebni poljski pokusi na jednoj lokaciji prema slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja tijekom dvije godine ispitivanja (2009., 2010.). Laboratorijska analiza bjelančevina uključivala je SDS-PAGE metodu kojom je utvrđena kompozicija gluteninskih i ω – glijadinskih lokusa, te PAGE pH 8, 9 metodu za utvrđivanje kompozicije albuminskih lokusa. Statistička obrada podataka obavljena je uporabom računalnih programa NTSYS ver.2.2, Powermarker ver.3.25 i Arlequin ver.3.5. Utvrđena je velika varijabilnost ispitivanih sorata na osnovu morfoloških podataka i podataka analize bjelančevina, te je procjenjena genetska sličnost prema navedenim podacima. Na osnovu analize skupina sastavljeni su dendogrami. Statistička obrada uključivala je i analizu molekularne varijance (AMOVA) kojom je utvrđena genetska varijabilnost između i unutar ispitivanih sorata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0730718-0259 - Genotip i stresni učinci u proizvodnji i kvaliteti sjemena pšenice i ječma (Guberac, Vlado, MZOS ) ( CroRIS)
079-0730718-0268 - Identifikacija germplazme pšenice SSR markerima (Vila, Sonja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek