Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 589725

10 najpoznatijih vrsta sireva


Mikulec, Nataša
10 najpoznatijih vrsta sireva // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2012. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, ostalo)


CROSBI ID: 589725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
10 najpoznatijih vrsta sireva
(10 most popular cheeses)

Autori
Mikulec, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo

Skup
Festival znanosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.04.2012. - 28.04.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Sir; zrenje sira; zaštita sira
(Cheese; cheese ripening; cheese protection)

Sažetak
Danas se prepoznatljivi sirevi, uz vanjski izgled, odlikuju iznimnom kvalitetom i posebnošću. Postoji više kriterija po kojima se razlikuju, među kojima su vrsta mlijeka od koje su proizvedeni, kemijski sastav, tehnološki procesi u proizvodnji, dužina zrenja, konzistencija i zemlja podrijetla. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji neki sirevi postali su međunarodno poznati. Tako su Parmezan i Mozzarela poznati talijanski, Gauda i Edamac nizozemski, Camembert i Roquerfort francuski, Ementalac i Gruyere švicarski, a Fetta grčki sir. Europska unija prepoznala je važnost razlikovanja kvalitetnih proizvoda na regionalnoj osnovi kroz niz propisa o zaštiti oznaka zemljopisnog porijekla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Hrvatska može postati prepoznatljiva kao gastronomska i turistička destinacija zbog velikog broja kvalitetnih sireva, koje može ponuditi kao svoje tradicionalne specijalitete. Neki od njih postali su poznati i u svjetskim razmjerima poput čuvenog Paškog i Krčkog sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nataša Mikulec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulec, Nataša
10 najpoznatijih vrsta sireva // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2012. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, ostalo)
Mikulec, N. (2012) 10 najpoznatijih vrsta sireva. U: Festival znanosti.
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2012}, keywords = {Sir, zrenje sira, za\v{s}tita sira}, title = {10 najpoznatijih vrsta sireva}, keyword = {Sir, zrenje sira, za\v{s}tita sira}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2012}, keywords = {Cheese, cheese ripening, cheese protection}, title = {10 most popular cheeses}, keyword = {Cheese, cheese ripening, cheese protection}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font