Pregled bibliografske jedinice broj: 589725
10 najpoznatijih vrsta sireva
10 najpoznatijih vrsta sireva // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2012. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, ostalo)
CROSBI ID: 589725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
10 najpoznatijih vrsta sireva
(10 most popular cheeses)
Autori
Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo
Skup
Festival znanosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.04.2012. - 28.04.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Sir; zrenje sira; zaštita sira
(Cheese; cheese ripening; cheese protection)
Sažetak
Danas se prepoznatljivi sirevi, uz vanjski izgled, odlikuju iznimnom kvalitetom i posebnošću. Postoji više kriterija po kojima se razlikuju, među kojima su vrsta mlijeka od koje su proizvedeni, kemijski sastav, tehnološki procesi u proizvodnji, dužina zrenja, konzistencija i zemlja podrijetla. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji neki sirevi postali su međunarodno poznati. Tako su Parmezan i Mozzarela poznati talijanski, Gauda i Edamac nizozemski, Camembert i Roquerfort francuski, Ementalac i Gruyere švicarski, a Fetta grčki sir. Europska unija prepoznala je važnost razlikovanja kvalitetnih proizvoda na regionalnoj osnovi kroz niz propisa o zaštiti oznaka zemljopisnog porijekla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Hrvatska može postati prepoznatljiva kao gastronomska i turistička destinacija zbog velikog broja kvalitetnih sireva, koje može ponuditi kao svoje tradicionalne specijalitete. Neki od njih postali su poznati i u svjetskim razmjerima poput čuvenog Paškog i Krčkog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)