Pregled bibliografske jedinice broj: 589691
Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama
Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 4; 293-300 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 589691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama
(Microbiological, physico-chemical and sensory properties of sausages produced with different commercial starter cultures)
Autori
Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka ; Vahčić, Nada ; Đugum, Jelena ; Mrvčić, Jasna ; Markov, Ksenija
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 43
(2012), 4;
293-300
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
industrijske kobasice; svojstva; komercijalne starter kulture
(industrial sausages; properties; commercial starter cultures)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je utvrditi koja vrsta komercijalnih starter kultura (A-mješovita kultura Pediococcus i Staphylococcus ili B-mješovita kultura Lactobacillus i Staphylococcus) može dati bolja mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica. Stoga se s odabranim komercijalnim starter kulturama krenulo u industrijsku proizvodnju palete pilot proizvoda različitih fermentiranih kobasica - zimske, čajne, srijemske i kulenove seke. Određivala su se mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju da su komercijalne starter kulture B primjenjivije u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica, s obzirom da je njihovo korištenje rezultiralo poboljšanom mikrobiološkom sigurnošću i senzorskim svojstvima kao i održivošću fizikalno-kemijskih svojstava gotovih mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Nada Vahčić
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Jasna Mrvčić
(autor)
Jelena Đugum
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin