Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 589691

Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama


Frece, Jadranka; Pleadin, Jelka; Vahčić, Nada; Đugum, Jelena; Mrvčić, Jasna; Markov, Ksenija
Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 4; 293-300 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 589691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama
(Microbiological, physico-chemical and sensory properties of sausages produced with different commercial starter cultures)

Autori
Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka ; Vahčić, Nada ; Đugum, Jelena ; Mrvčić, Jasna ; Markov, Ksenija

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 43 (2012), 4; 293-300

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
industrijske kobasice; svojstva; komercijalne starter kulture
(industrial sausages; properties; commercial starter cultures)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je utvrditi koja vrsta komercijalnih starter kultura (A-mješovita kultura Pediococcus i Staphylococcus ili B-mješovita kultura Lactobacillus i Staphylococcus) može dati bolja mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica. Stoga se s odabranim komercijalnim starter kulturama krenulo u industrijsku proizvodnju palete pilot proizvoda različitih fermentiranih kobasica - zimske, čajne, srijemske i kulenove seke. Određivala su se mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju da su komercijalne starter kulture B primjenjivije u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica, s obzirom da je njihovo korištenje rezultiralo poboljšanom mikrobiološkom sigurnošću i senzorskim svojstvima kao i održivošću fizikalno-kemijskih svojstava gotovih mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Jasna Mrvčić (autor)

Avatar Url Jelena Đugum (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frece, Jadranka; Pleadin, Jelka; Vahčić, Nada; Đugum, Jelena; Mrvčić, Jasna; Markov, Ksenija
Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 4; 293-300 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Frece, J., Pleadin, J., Vahčić, N., Đugum, J., Mrvčić, J. & Markov, K. (2012) Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama. Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (4), 293-300.
@article{article, author = {Frece, Jadranka and Pleadin, Jelka and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and \DJugum, Jelena and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Markov, Ksenija}, year = {2012}, pages = {293-300}, keywords = {industrijske kobasice, svojstva, komercijalne starter kulture}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {43}, number = {4}, issn = {0350-7149}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s razli\v{c}itim komercijalnim starter kulturama}, keyword = {industrijske kobasice, svojstva, komercijalne starter kulture} }
@article{article, author = {Frece, Jadranka and Pleadin, Jelka and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and \DJugum, Jelena and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Markov, Ksenija}, year = {2012}, pages = {293-300}, keywords = {industrial sausages, properties, commercial starter cultures}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {43}, number = {4}, issn = {0350-7149}, title = {Microbiological, physico-chemical and sensory properties of sausages produced with different commercial starter cultures}, keyword = {industrial sausages, properties, commercial starter cultures} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font